Pieter Brons is van alle markten thuis

24 november 2010 om 00:00 Ondernemend

Brons is altijd metaalbewerker geweest maar hij maakt nu op aanvraag de mooiste projecten. Brons: ,,Ik heb lagere school gedaan, daarna technische school en als jonge knul werkte ik in de vakantie werkte altijd bij Bronswerk. Het is bij mij heel makkelijk gegaan, ik kon van mijn hobby mijn werk maken. Toen ik klaar was met school kon ik voluit werken. Dat heb ik 22 jaar gedaan. Ook heb ik daarna nog bij andere bedrijven gewerkt. Onderhoud en reparatie.”

NIJKERK - Hij is eigenaar van smederij De Beulenkamp, Nijkerker Pieter Brons, maar hij doet meer dan alleen metaal bewerken.

door Maureen van Goethem

In de tuin van Brons staan vele objecten die enigszins de tand des tijds hebben doorstaan. Veel landbouwmachines van vroeger, kunstwerken en handelswaar, die ook nog eens verspreid staan in verscheidene schuren rond de boerderij waar Brons woont.

Alle materialen zijn op soort en maat gesorteerd ook al lijkt het op het eerste oog niet zo. En in deze schuren staan vele machines die hij gebruikt voor het bewerken van metaal, hout, emaille, brons en andere materialen. Zo liggen er bijvoorbeeld ook vloerhout en balken, radiatoren, stellingmateriaal. ,,Alles verzamel ik mits het er een beetje goed uitziet, en alles in overleg met de klant of op afspraak. Iedereen kent mij ook. Ze noemen me Piet of soms wel eens Pierre of Pedro en dat is best.”

Magzijn

Maar ook een magazijn is aanwezig, waarin voornamelijk moeren, bouten in duizenden vakjes, hout en ijzer. Alles wat u thuis nog nodig zou kunnen hebben, ligt hier opgeslagen.

Brons: ,,De materialen en spullen heb ik allemaal verzameld. Vaak krijg ik spullen van mensen die het niet meer gebruiken en willen weggooien. Ik zie er dan altijd nog iets in. En vele gebruikte nostalgische goederen voor om het huis, aanhangers maar ook bouwmaterialen verkoop ik dan weer.”

In het recente verleden is Brons gaan samenwerken met kunstenaars en toen ontdekte hij zijn eigen creativiteit. Zo maakt hij objecten van metaal, hout, kunststof enzovoort. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kan er wel iets van maken. Zo maak ik bijvoorbeeld ook sokkels waar de kunstenaars hun werk op kunnen tonen.”

Regelmatig komen kunstenaars bij hem op het erf werken en zo genieten van de rust. Verzamelen is ook een kunst.

u Smederij De Beulenkamp is gevestigd aan de Beulekamperweg 7 te Nijkerk. Tel. 06-10551356

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie