Herstart met winst in slotfase

3 november 2010 om 00:00 Sport

Maurice van der Wilt 1-0

NIJKERK - Sparta Nijkerk maakte vorige week een nieuwe start. Met de nieuwe trainer David Nascimento moest het tij keren. De eerste test was hoopvol, want op eigen veld werd het hooggeplaatste Katwijk met 1-0 verslagen.

De ontlading bij spelers, begeleiding, maar ook het thuispubliek was enorm op De Ebbenhorst. In de blessuretijd, maar liefst zes minuten (!) had Maurice van der Wilt de 1-0 aangetekend. Een uitbundig gevierde treffer, wat na het laatste fluitsignaal nog even doorging; het leek wel of er een kampioenschap werd gevierd. Zo werd het debuut van Nascimento een succesvolle.

Goed georganiseerd

Het gaat wat ver om de nieuwe trainer meteen als de verlosser te onderscheiden, maar van een verandering was wel degelijk sprake. Vol passie, maar vooral ook met vertrouwen bestreden de Nijkerkers de opponent, die bij winst koploper waren geweest.

In de eerste helft was het spel van de Nijkerkers nog vooral gericht op een goede organisatie en het weggeven van zo min mogelijk kansen. Het spelconcept was ook aangepast van 4-2-3-1 naar een authentiek 4-4-2 met ruit. Hierdoor hadden de spelers blijkbaar meer houvast dan eerder in de competitie.

Katwijk liet in de eerste helft bij vlagen zien dat de ploeg niet voor niets zo hoog staat in de Topklasse. Toch moest doelman Sven Onland maar sporadisch ingrijpen, omdat Sparta Nijkerk verdedigend geconcentreerd en kort bij elkaar speelde.

Gaandeweg het duel kregen de Spartanen het sterker wordende gevoel dat er meer te halen was tegen dit Katwijk. Met veel inzet en passie werden de Nijkerkers steeds meer gelijkwaardig aan de gasten. Tot doelpunten leidde het voor rust niet.

Sterke tweede helft

Wat Nascimento in de rust heeft verteld, blijft gissen, maar Sparta Nijkerk schakelde na rust nog een tandje bij. Ook aanvallend stonden de oranjehemden nu hun mannetje. Katwijk liet zich echter niet zomaar en bleef gevaarlijk. Bob Koning was namens Katwijk dichtbij een treffer, maar Onland redde. Het middenveld kwam meer en meer in Spartaanse handen.

Collegadoelman Atam Koroglu had meer werk en hield zijn doel enkele keren op miraculeuze wijze schoon.

Verlossende treffer

Vijf minuten in blessuretijd moest de uitblinkende doelman echter buigen voor de inzet van Van der Wilt. Zijn treffer gaf Sparta Nijkerk drie punten, veel feestvreugde, maar ook vertrouwen in een goed vervolg van de competitie.

u Zaterdag moet Sparta Nijkerk aantonen of zij het goede spel tegen Katwijk kunnen herhalen in Genemuiden. Het trainersduo Nascimento/Beekhuis zal de ploeg verder willen kneden tot een winnende formatie. In uitduels won Sparta Nijkerk dit seizoen nog geen punt, dus beter kan het al snel. Op sportpark De Wetering treden de Nijkerkers van 14.30 uur aan tegen sc Genemuiden.