Beleving maakt het verschil

13 oktober 2010 om 00:00 Sport

Niels Buijtenhuis 1-0; Stefan Frederiksen 2-0; Niels Vlugt 3-0

NIJKERK - Hoeveel kan een ploeg in een week veranderen? Blijkbaar heel veel, want Sparta Nijkerk knokte zaterdag bijna honderd minuten keihard, waar ze vorige week slapjes waren. Het leverde een 3-0 overwinning op tegen Barendrecht. Een roerige en donkere week werd zo bij Sparta Nijkerk alsnog zonnig afgesloten. door Rob Schoon

Het was het eerste duel onder het nieuwe trainersduo Gelmer Veen en Cees Klaassen en na afloop haalden zij opgelucht adem. ,,Het zat niet tegen, maar ik heb een keihard werkend Sparta Nijkerk gezien’’, stelde Veen. ,,Barendrecht kreeg misschien evenveel kansen als wij, maar ik vind dat we toch verdiend hebben gewonnen.” De trainer van Barendrecht Jack van den Berg kon het een stukje verderop alleen beamen. ,,Als ik zie hoe blij de Spartanen zijn met de winst, zie ik meteen wat mijn ploeg mist: de echte beleving. Als wij hadden gewonnen, waren we waarschijnlijk gewoon van het veld gelopen. Blijkbaar moet je de pijn van verliezen voelen om te kunnen genieten van de winst.”

Verschil in scherpte

Die beleving verklaart wellicht ook het verschil in scherpte voor het doel. Waar Sparta een keer makkelijk het net wist te vinden, kreeg Barendrecht minstens even grote kansen.

In de openingsfase had Barendrecht kansen om op voorsprong te komen, maar Niels Buijtenhuis zorgde na twintig minuten voor de 1-0. Drie minuten later zorgde Frederiksen met de 2-0 voor een ongekende weelde voor de Spartanen. Ondanks de druk van Barendrecht bleef het 2-0 tot de rust, waarbij Ferry van Lare op de buitenkant van de paal kopte.

Na rust zocht Barendrecht de aanval en moest Sparta terug. Ondanks het aandringen, creëerden de gasten niet heel veel gevaar voor het doel. De keren dat ze wel doorkwamen, bleek Sven Onland op zijn hoede.

Een kwartier voor tijd leek het toch verkeerd te lopen toen Barendrecht een strafschop kreeg. Spits Van Dommelen schoot echter op de lat en Human kopte vervolgens over. Het tekende het gebrek aan slagkracht aan de kant van Barendrecht.

Een minuut voor tijd kreeg middenvelder Buijtenhuis een rode kaart na twee keer geel. Vreemd genoeg kreeg hij de eerste nadat hij geschopt werd en toen hij dit navroeg bij de scheidsrechter kreeg hij de tweede.

Einde aan onzekerheid

Waar even voor een slotoffensief werd gevreesd, maakte Niels Vlugt aan alle onzekerheid een einde. Van der Wilt stuurde hem de diepte in, waarna Vlugt keeper Zegers omspeelde en de 3-0 binnenschoot.

De winst was een grote opsteker voor Sparta dat zaterdag op bezoek gaat bij koploper Spakenburg. Een zeer lastige opgave, maar in het recente verleden hebben de Nijkerkers wel vaker gestunt tegen ‘de blauwen’. Op de Westmaat in het naburige Spakenburg begint het duel zaterdag om 15.00 uur