‘Zuinig zijn op unieke Eierhal’

22 september 2010 om 00:00 Nieuws

Maandag werd de Monumentencommissie door wethouder René Windhouwer ingelicht over het besluit dat het college zou nemen over de wijze waarop de Eierhal moet worden gerestaureerd. Dat besluit wijkt af van het advies dat de Monumentencommissie in het voorjaar heeft gegeven.

Bertie Lemstra teleurgesteld, niet verbaasd NIJKERK - ,,Natuurlijk ben ik heel erg teleurgesteld.” Dat is de eerste reactie van Bertie Lemstra, voorzitter van de Monumentencommissie op het besluit van het college om de Eierhal zorgvuldig af te breken en daarna weer op te bouwen. ,,Maar dit besluit komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Dit was wel te verwachten.”

door Henk Brinkman

De Monumentencommissie noemde de nu door het college gekozen methode van restaureren - afbreken, elders opslaan en weer opbouwen - in navolging van door haar geraadpleegde deskundigen ‘geen restauratie, maar reconstructie.’ De Monumentencommissie kwam tot het advies de Eierhal ter plekke te restaureren en daarbij zoveel mogelijk de constructie in tact te laten. Bertie Lemstra: ,,Dat is ook de gouden regel in kringen van monumentendeskundigen. Alleen als het niet anders kan, moet de zaak worden afgebroken. Maar het kan wél anders. Dat geven alle door ons geraadpleegde deskundigen aan.”

Op de vraag waarom het college het advies van de Monumentencommissie naast zich neerlegt, kan Lemstra geen antwoord geven. ,,Er wordt gesproken over scheuren in de fundering van de Eierhal. Daar zijn nieuwe rapporten over, maar wij hebben daar geen kennis van kunnen nemen. Ik kan daar dus geen oordeel over geven, maar een fundering kan altijd worden gemaakt.”

Nieuwe aanvraag

Lemstra meldt, dat ontwikkelaar Aprisco nu met een nieuwe aanvraag moet komen. ,,De vorige aanvraag werd ingetrokken, omdat de Monumentencommissie negatief adviseerde. Die aanvraag zal dor het college worden ondersteund. Dan verwacht ik een duidelijk weerwoord van het college, met goede argumenten, waarom ons eerdere advies terzijde is gelegd. Wij kunnen pas echt iets zinnigs zeggen als we het besluit van het college en de gronden voor dat besluit hebben gelezen. Maar dat is nog niet gepubliceerd.”

Lemstra is niet van plan met haar portefeuille te zwaaien en haar functie neer te leggen. ,,Natuurlijk, hebben wij het er moeilijk mee, maar het is onze opdracht om voor een goede monumentenzorg te adviseren. Dan zou het laf zijn om nu weg te lopen. Wij moeten gewoon ons werk doen. En uiteindelijk beslist de politiek over dit soort zaken.”

Eierhal uniek

Bertie Lemstra wijst erop dat de Eierhal uniek is in Nederland. ,,Er is er nog maar één in Nederland en die staat in Nijkerk. Laten we daar dan zuinig mee omspringen.’’

Lemstra: ,,Laat ik het zo zeggen: De Eierhal is uniek en parkeerplaatsen zijn heel gewoon. Laten we dat dan ook zo benaderen. Echt, het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Maar ook ik spreek de hoop uit, dat er eindelijk met het werk wordt begonnen. Dat is ook echt nodig.”

advertentie
advertentie