Eierhal: afbreken en opbouwen

22 september 2010 om 00:00 Voorpagina

De gekozen restauratiewijze is volgens wethouder René Windhouwer een goede methode. Een methode die bovendien valt onder het begrip restaureren. Het college baseert zich hierbij op advies van professor F. Asselbergs. Die neemt daarmee afstand van de opvatting van de Monumentencommissie die deze wijze van restauratie nadrukkelijk, in navolging van haar deskundige adviseurs, ‘reconstructie’ noemt.

Advies van Monu- mentencommissie terzijde geschoven NIJKERK - De Eierhal zal zorgvuldig worden afgebroken, elders worden gerestaureerd en daarna weer worden opgebouwd. Het college heeft dinsdag voor deze wijze van restaureren - door haar eigen Monumentencomissie reconstructie genoemd - gekozen. Het belangrijkste argument voor deze keuze, is volgens wethouder René Windhouwer de aanleg van 21 extra parkeerplaatsen.

door Henk Brinkman

Windhouwer ziet de Eierhal niet alleen als object, maar in een ruimere context, gebiedsgericht. ,,De Eierhal maakt deel uit van onze binnenstad. Het komt de aantrekkelijkheid van de binnenstad zeer ten goede wanneer autoverkeer en parkeren langs de weg verminderd kan worden.’’, aldus de wethouder ,,Er ontstaat dan een aaneengesloten voetgangersgebied. Met de gekozen restauratiewijze is het mogelijk 20 extra ondergrondse parkeerplaatsen te realiseren. Hiermee is compensatie gevonden voor de 20 parkeerplaatsen die vervallen wanneer -volgens plan -de Oosterstraat autovrij wordt.” Windhouwer noemde dat doorslaggevend bij de gemaakte keuze.

Volgens Windhouwer biedt deze wijze van restaureren ook technisch meerwaarde. ,,Op dit moment heeft de Eierhal een zeer zwakke fundering. Om langdurig gebruik voor de toekomst te garanderen is een nieuwe fundering noodzakelijk. Wanneer het dak van de vergrootte parkeergarage onder de Eierhal komt te liggen is er een goede en financieel aantrekkelijke fundering voor de Eierhal ontstaan.”

Restaurateur

Om een goede opbouw van de Eierhal te waarborgen heeft eigenaar Aprisco een restaurateur aangetrokken. Ook zal een begeleidingscommissie worden ingesteld, waarin vertegenwoordigers van de Monumentencommissie en Stichting Stadsgezicht kunnen plaatsnemen.

Aprisco kan nu een monumentenvergunning aanvragen - een eerdere aanvraag werd ingetrokken vanwege een negatief advies van de Monumentencommissie - waarna de schop de grond in kan voor de bouw van de eerste fase. Windhouwer: ,,Medio 2011 kunnen de werkzaamheden beginnen en we verwachten dat de eerste fase in 2013, als Nijkerk het 600-jarig bestaan viert, gereed is.”

Dat er nog bezwaren tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State liggen is geen beletsel. De rechter heeft een zogenaamde voorlopige voorziening afgegeven, waardoor de bouw tóch kan beginnen. Het betreft bezwaren van de Boni en van omwonenden tegen de locatie van de ingang van het bevoorradingspunt van de supermarkt.

Directeur Beugelink van Aprisco merkte op dat hij ‘nog wel even een kopje koffie was gaan drinken met de directie van de Boni om over hun bezwaren te praten’. ,,De Boni is tenslotte ook onze huurder.” Hij zei niets over het resultaat van dat gesprek. Wel bevestigde hij dat de contracten met supermarkt Dirk van den Broek en kledingwinkel C&A getekend zijn en dat beiden winkels in Nijkerk zullen openen.

De voorzitter van de Nijkerkse Ondernemers Vereniging, Gerard van den Tweel, liet weten dat hij uitermate tevreden was over het besluit van het college. Hij sprak de hoop uit dat er nog meer daadkracht aan de dag wordt gelegd dan nu het geval lijkt. ,,Wat mij betreft volgt dezelfde procedure als voor de Molenromp en wordt komende donderdag al begonnen met het werk. Hoe eerder, hoe beter.”

Van den Tweel ziet wel dat er meningsverschillen zijn. ,,In sommige ogen is dit een verkeerd besluit. Maar beter een verkeerd besluit dan geen besluit. We kunnen nu in ieder geval verder." Hij hoopt wel dat het vertrouwen van partijen als Stichting Stadsgezicht niet al te erg is beschadigd. ,,We hebben elkaar bij de structuurvisie voor de binnenstad hard nodig."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie