Veel schilderijen en beelden

23 september 2010 om 00:00 Cultuur

De expositie loopt tot en met 24 oktober en is vrijblijvend te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur of op afspraak via 033-2456986, 06-11455168 of www.galeriepolhus.nl. Eerste Nijkerkse Galerie Polhus is gevestigd op Spoorstaat 1 in Nijkerk.

Nieuwe expositie Galerie Polhus geopend NIJKERK - Onder de warme klanken van het muziekduo Sofietje opende Hugo Doornhof zondag 12 september de expositie van Galerie Polhus in Nijkerk. Er valt veel te zien: Schilderijen van Dick Mirande, Marjan Loman en Hans Buenk en beelden van Beeldhouwgroep Metamorfe 2000, bestaande uit zeven beeldhouwers.

door Anneke Martini

Galeriehouder Janny van Steeg leidde de bekende Nijkerker Hugo Doornhof in met: ,,Je nodigt Hugo uit voor de opening en half Niekark loopt binnen”. Doornhof vond het ook een beetje zijn expositie door het grote aantal puur Nederlandse koeien in de polder”. Mijn polder waarin ik hardloop. Met vrouwen heb ik niet zo’n oogcontact als met die koeien”, liet hij weten.

Koeien, koeien en nog eens koeien naast landschappen, tegelimpressies en kleurige figuratieve voorstellingen. De beeldhouwgroep Metamorfe 2000 uit Ermelo bestaat uit: Alice Broer-Boeff, Julia Scholten, Ineke Crans, Ineke Zwijnenburg, Cootje Gerritsen, Mayke Plenter-Wijnhoven en Emke Kuiper. Zij hebben allen een opleiding aan de Vrije Academie van Nunspeet afgerond. De onderwerpen van hun beelden zijn geënt op intermenselijke verhoudingen, de natuur alsmede op vrije vormen en lijnen. De gebruikte materialen zijn zeer divers en zijn uitgewerkt in keramiek, brons, steen, hout, glas en zelfs roestvrij staal en betonijzer. De beelden zijn van hoog niveau. Een echte eyecatcher is de ludieke stoel van papier-maché in de vorm van een Dodo van Ineke Zwijnenburg. Al met al een caleidoscopische collectie. Voor Hans Buenk (Zwolle) is de Overijsselse natuur aan de rand van Zwolle steeds een bron van inspiratie. De niet uit het landschap weg te denken koeien staan centraal. Ook het gebied tussen Nijkerk en Bunschoten heeft hij, fietsend over de dijk, ontdekt en vastgelegd; onder andere het fotogenieke gemaal. Zijn schildertrant is losjes, zijn kleurpalet levendig en zijn zeggingskracht duidelijk. Hij schildert vaak op monumentaal formaat en geeft een goed beeld van het typisch Nederlands landschap.

Marjan Loman (Putten) volgde de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet. Ook zij schildert graag koeien, in allerlei technieken en formaten. Zij vindt het belangrijk dat de oude koeienrassen en kleurslagen behouden blijven. In haar schilderijen zijn alle kenmerken van dit dier vastgelegd, zelfs de aderen in de uiers en bijna stuk voor stuk de zachte haartjes tussen de horens. Het is voor Marjan Loman een uitdaging om iets van het karakter van het dier over te brengen.

Dick Mirande (Amsterdam) studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht. Dat hij veel heeft gereisd komt tot uiting in zijn veelzijdige werk. Zijn schilderijen zijn realistisch in een helder kleurgebruik. Een goed voorbeeld hiervan is de grote serie olieverfschilderijtjes met ‘gesnavelden’, waarin een vleug humor werd gelegd. Veel van zijn realistisch werk laat de schoonheid van verval en zijn voorliefde voor verbleekte objecten zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie