Choo Choo Sisters op Kunstroute

22 september 2010 om 00:00 Cultuur

Marieke vormt samen met Inge Serné en Ellen Jongeneel de Choo Choo Sisters. Band en Sisters treden van 15.00 tot 18.00 uur gratis op in het zalencentrum. Uit de voorgaande optredens in Hoevelaken, tijdens de ‘happy hours’, blijkt dat de swingende muziek en de vocale kwaliteiten hogelijk worden gewaardeerd.

HOEVELAKEN – ,,Zelfs als je denkt dat het jouw muziek niet is, ga je zaterdag 25 september mee swingen tijdens ons optreden met de Dixie Express in De Haan. Het belooft een gezellige combinatie te worden tijdens de Kunstroute, met een drankje en hapje erbij”, zegt Marieke Adegeest-van Berkum van de Choo Choo Sisters.

door Anneke Martini

Toen plaatsgenoot Jaap van Berkum in 1974 -samen met Jan Kies, Paul Landweer en (wijlen) Hans Scheepbouwer- de band Dixie Express, oprichtte, kon hij niet vermoeden dat zijn dochter min of meer in zijn voetsporen zou treden. Incidenteel bracht Marieke haar nostalgische ‘Moonglow’ onder begeleiding van Dixie Express met succes ten gehore. Vijf jaar geleden kreeg zij versterking van Ellen. ,,Dit werd heel leuk ontvangen door het publiek en bovendien was ik niet meer zo alleen tussen de heren die al een beetje op leeftijd waren,” vertelt zij lachend. ,,Na anderhalf jaar kwam Inge erbij en zij had, net als Ellen, steeds in popkoren gezongen. Wat muzikaliteit betreft zitten we op één lijn, zijn aan elkaar gewaagd en vullen elkaar goed aan. Inge is echt een ‘podiumbeest’ en beweegt zich gemakkelijk. Het leukst vind ik het maken van een arrangement, het vinden van nieuwe stemmen in close harmony. Soms duurt dat wel even voor die harmonie is bereikt en wij tevreden zijn.”

Als tiener had Jaap van Berkum grote bewondering voor Louis Amstrong en toen zijn buurman een trompet in de aanbieding had, was de koop snel gesloten. Vrijwel direct na de oprichting breidde de band uit tot zes man en won meteen een landelijke jazz-prijs. Dixie Express bestaat uit Henk Hoedemaker (piano), Jan Herman Kots (banjo), Piet van Bloppoel (bas), Evert Versteeg (drums) Hugo Tiel (trombone), Peter Fiévez (klarinet en saxofoons) en Jaap van Berkum (cornet).

Hoevelaker Fiévez raakte in zijn tienerjaren geïnspireerd door de Benny Goodman Story en wilde toen nog maar één ding: zelf spelen.

Collectors items

De band en de Sisters hebben de nodige CD’s uitgebracht met hun swingende nummers in een oplage van per ongeluk 10.000 stuks, waarvan er 500 zijn afgenomen. Deze zijn inmiddels bijna verkocht en worden beschouwd als collectors items.

Muziek loopt als een rode draad door het leven van de Van Berkumfamilie: Grootvader was concertmeester en klassiek violist, vader jazzmuzikant en Marieke kreeg op haar 15e in De Flint bij een jazzconcours lovende kritieken. Zij zat met Pia Douwes in de klas en op het eindexamenfeest van de middelbare school stond Marieke in the picture en zat Pia in het achtergrondkoortje. ,,Zij had echter veel meer ambitie dan ik.” Marieke Adegeest-van Berkum geniet ervan dat ook haar kinderen weer graag muziek maken.

De drie Sisters zingen onder meer het repertoire van de Andrew Sisters en mooie hedendaagse ballads.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie