Wethouder Marly Klein ontving de folder van Herman Verheij.
Wethouder Marly Klein ontving de folder van Herman Verheij. Maranke Pater

Gespreksgroepen voor ouderen over een veranderende samenleving

25 maart 2018 om 08:10 lokaal

NIJKERK De ouderenbonden PCOB/KBO starten met seniorenbijeenkomsten om ouderen te informeren over de mogelijkheden in een veranderende samenleving.

Maranke Pater

Wel of niet verhuizen. Hoe en met wie regel ik mijn zaken en wanneer? Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? Hoe zit het met mijn veiligheid Wat ik kan doen tegen eenzaamheid? Het zijn zomaar wat vragen waar mensen tegen aan lopen op het moment dat ze ouder worden. Door de in de Nijkerk actief zijnde ouderenbonden is besloten om met ouderen in kleine groepen hierover in gesprek te gaan, advies te geven en zonodig door te verwijzen er naar het aanbod in onze gemeente aan beschikbare diensten en activiteiten. Dit initiatief is door de ouderenbonden afgestemd met het Netwerk Ouderenoverleg de gemeente Nijkerk, de PCOB, het UVV, de Gebiedsteams, Sigma, de Gezondheidscentra en het Nijkerks Diaconaal Beraad participeren. Herman Verheij van de PCOB is één van de kartrekkers van het initiatief. Hij deelde de allereerste folder met de titel: ‘Niets blijft zoals het was. Over ouder worden in een veranderende samenleving’ uit aan wethouder Marly Klein uit.

Eerder werd er al een aantal seniorenbijeenkomsten gehouden om te zien of het aanslaat. Verheij: ,,Als mensen met elkaar in gesprek gaan, merk je pas wat er leeft bij deze doelgroep. Voor hen is het ook een stukje lotgenotencontact: iedereen zit in dezelfde levensfase.” Punten die nu al naar voren kwamen zijn bijvoorbeeld het opstellen van een levenstestament en bewust wonen. Verheij: ,,Voor ouderen is het heel belangrijk dat ze een levenstestament laten opmaken. Veel mensen hebben er nog nooit aan gedacht om een testament vast te laten leggen. Ook is het bijvoorbeeld zinvol gebleken om ouderen te wijzen op bewust wonen. Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen en dan is het verstandig om je huis zo aan te passen dat je ook op je eigen plek kunt blijven wonen.” En zo zijn er nog meer onderwerpen om over te praten.

De folder komt op diverse balies te liggen zoals op het stadhuis, bij Sigma, het UVV, de bibliotheken en de gezondheidscentra. In de folder is een antwoordkaart opgenomen waarmee mee kan worden aangegeven of men wil deelnemen aan een gesprek met leeftijdsgenoten en welke vragen men graag behandeld wil zien. ,,De gesprekken vinden plaats onder deskundige leiding, in kleine groepen en in een veilige omgeving. Op het einde van een gesprek bepalen we wat er binnen de groep blijft en wat we kunnen doorspelen aan derden zodat zij er mee aan de slag kunnen.”

Wethouder Marly Klein is blij met het initiatief van het netwerk. Klein: ,,Over het algemeen is de oudere inwoner in Nijkerk heel pro-actief, maar er zijn ook genoeg mensen die het moeilijk vinden om contact te krijgen met anderen of die het lastig vinden om de juiste voorzieningen te vinden. De oudergesprekken kunnen dan een mooi steuntje in de rug betekenen.”


Voor meer informatie: Nel Satter, 06-83314962/infoallesverandert@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie