Ron Weil, voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk (HON).
Ron Weil, voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk (HON). Eigen foto

Huurdersorganisatie over Paasbos: ‘Bij de gemeente wordt geen stapje harder gelopen’

23 november 2020 om 12:48 Wonen

NIJKERK De Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) verwijt in een open brief de burgemeester een lakse houding in de aanpak van overlast rondom winkelcentrum Paasbos. Een particulier beveiligingsbedrijf inhuren zou niet gewenst zijn, omdat onlangs twee extra boa’s zijn aangenomen. Maar ook andere - volgens HON simpele maatregelen - worden niet genomen, vinden zij. 

Bewoners rondom winkelcentrum Paasbos klagen al langer over overlast van jongeren en jongvolwassenen. ,,Schreeuwen en gillen in de nachtelijke uren, radio op vol volume, lachgasjunks, intimidatie, bedreiging, met de auto vol gas op mensen afrijden, mishandeling, drugs dealen, vervuiling, het houdt niet op”, aldus de HON. 

GROEN GESNOEID Op 20 juli schreef Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) naar eigen zeggen al een open klachtenbrief naar burgemeester Gerard Renkema over deze situatie. ,,Sindsdien is HON in gesprek met medewerkers van de gemeente, waaronder de adviseurs openbare orde en veiligheid (AOV) om tot een oplossing te komen voor de overlast. De gemeente zegt dat er achter de schermen hard wordt gewerkt, maar de bewoners hebben alleen gemerkt dat er een klein beetje groen is gesnoeid.”

Het Mosquito systeem is voor de HON nog steeds een preventieve maatregel die genomen kan worden

Voorzitter Ron Weil: ,,CDA en VVD hebben een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om een stapje harder te lopen met het oplossen van de problemen. De motie werd unaniem aangenomen. Burgemeester Gerard Renkema zelf vindt dat hij goed bezig is en dat de problemen mede het gevolg zijn van corona. De problemen spelen echter al vele jaren. Door in het verleden slechts halfzachte maatregelen te treffen, heeft Renkema de situatie niet alleen laten voortbestaan, maar ook laten escaleren.”

Tijdens de raadsvergadering van 12 november zou Renkema volgens de HON erkend hebben dat er bij handhaving onvoldoende mankracht is om de overlast aan te pakken. Een oplossing voor dit tekort zou volgens HON kunnen zijn om een particulier beveiligingsbedrijf in te schakelen: ,,Vanwege corona zijn grote evenementen afgelast, waardoor de beveiligingsbedrijven tegen gunstige voorwaarden ingehuurd kunnen worden. De adviseur openbare orde en veiligheid liet echter weten daartoe niet (meer) bereid te zijn, omdat er sinds 2 november drie nieuwe BOA’s bij zijn gekomen.”

KAT EN MUIS De (jeugd-)groepen in Paasbos zijn volgens HON bij de politie bekend. Voor optreden moet er echter wel sprake zijn van strafbare feiten die geconstateerd worden. De wijkagent zegt hierover: ,,De groepen rennen vaak de wijk in bij het zien van de politie. Dit maakt staande houden van de groep, controleren en verbaliseren lastiger. Je hebt dan een soort van kat-en-muis-spel. We gaan regelmatig het gesprek aan met de jeugd en de ouders.”

HON vraagt zich af waarom de burgemeester deze situatie laat voortbestaan en de politie niet ondersteunt met preventieve maatregelen. ,,Het Mosquito systeem is voor HON nog steeds een preventieve maatregel die genomen kan worden.” Door het verspreiden van een hoogfrequent geluid, dat voor ouderen niet meer hoorbaar is, wordt met dit systeem een beperkt gebied onaantrekkelijk gemaakt voor hangjongeren.

LICHTPLAN Weil: ,,Bij de gemeente wordt nog geen ‘stapje harder gelopen’. Met medewerkers van de groenvoorziening was afgesproken dat het groen vóór de Kerst grondig gesnoeid zou worden om locaties overzichtelijker en veiliger te maken. Nu krijgen wij te horen dat het moeilijk is om dat op tijd te realiseren. Dat betekent dat ook het afgesproken lichtplan vertraging oploopt. Waar blijven de hekken zodat er niet meer op de achterpaden gecrost kan worden en het geen schuilplek meer is voor overlastgevers? Waar blijft het plan van aanpak? Burgemeester, waar bent u mee bezig?”

REACTIE GEMEENTE Burgemeester Gerard Renkema reageerde als volgt op de open brief van de HON: ,,De gemeente wil structurele oplossingen voor Paasbos. Dat is iets wat bewoners en de HON ook willen. Daarover zijn de diverse betrokkenen ook in gesprek met elkaar en dat heeft ook al een aantal afspraken opgeleverd. Voor een aantal maatregelen geldt dat het meer voorbereidingstijd kost. Dat komt bijvoorbeeld doordat gekeken moet worden naar de noodzaak ervan en welke kosten er aan verbonden zijn. Het is goed om hierover de klokken weer even goed gelijk te zetten. Daarom kan de HON een uitnodiging voor een gesprek tegemoet zien.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie