Ledenbinding is volgens Rens Ruitenberg heel relevant in deze periode van corona.
Ledenbinding is volgens Rens Ruitenberg heel relevant in deze periode van corona. Pixabay

Eerste online Sportcafé gaat over ledenbinding

11 november 2020 om 12:21 Corona

NIJKERK Sportverenigingen uit de gemeente Nijkerk kunnen zich nog aanmelden voor het online Sportcafé Ledenbinding, georganiseerd door Nijkerk Sportief en Gezond en de gemeente Nijkerk.

Voor de avond zijn meerdere sportverenigingen aangeschreven. Rens Ruitenberg, woordvoerder vanuit Nijkerk Sportief en Gezond: ,,We organiseren dit vanuit het Lokaal Sportakkoord en NOC-NSF. Sportverenigingen kunnen zich inschrijven voor de drie Sportcafés die we organiseren.” De avonden worden geleid door Gersom Smit, oprichter van het Trainingskamp.

Vanavond gaat het Sportcafé over ledenbinding. De tweede avond is op woensdag 3 februari en draait om modern vernieuwend bestuur. De derde avond is op woensdag 17 maart en gaat over vrijwilligersmanagement. Ruitenberg: ,,Ik ben nu sinds twee maanden buurtsportcoach in de gemeente Nijkerk. Onder de verenigingen in de gemeente is gepeild aan welke thema’s er behoefte is voor het Sportcafé. Vrijwilligersmanagement en ledenbinding bleken de grootste issues binnen de verenigingen.”

Hoe zorg je middenin een crisis dat je verbonden blijft met je leden, als ze niet op de vereniging mogen komen?

LEDENBINDING Ledenbinding is volgens Ruitenberg heel relevant in deze periode. Ruitenberg: ,,Hoe zorg je middenin een crisis waarin minder gesport kan worden dat je verbonden blijft met je leden, als ze niet op de vereniging mogen komen? Deze avond gaat over de korte termijn, dus over de periode waarin we nu leven, maar ook over ledenbinding op de lange termijn. Willen mensen bijvoorbeeld wel lid blijven? Leden komen niet alleen naar een vereniging om te sporten, maar worden ook lid voor het sociale aspect. Ze willen mensen leren kennen. Hoe kun je een sociale sfeer creëren waardoor mensen willen komen?” Tijdens de avond worden tips geboden waar bestuursleden mee aan de slag kunnen. ,,We bieden deze avond niet alleen voor verenigingen aan, maar ook voor sportscholen, want ook zij hebben moeite met ledenbinding.”

VRIJWILLIGERS Binnen vrijwilligersmanagement draait het erom dat nieuwe leden op een goede plek binnen de vereniging terecht komen als vrijwilliger. ,,Stel, iemand komt voor het eerst bij voetbal kijken, dan is het niet handig om als vereniging direct die persoon te vragen om scheidsrechter te worden of wanneer ze achter de bar kunnen staan. Een nieuw lid moet vaak nog even wennen aan een vereniging en kan zich die eerste bezoekjes misschien nog niet helemaal welkom voelen.” In de bijeenkomst over vrijwilligersmanagement wordt veel aandacht besteed aan de sfeer van het vrijwilligerswerk binnen een vereniging.

Voor deze eerste avond hebben sportverenigingen een uitnodiging gekregen. Ook de komende bijeenkomsten kunnen verenigingen zich ter zijner tijd voor aanmelden. Op de site www.nijkerksportiefengezond.nl staat meer informatie.

advertentie
advertentie