De coronateststraat in de Amersfoortse Wagenwerkplaats.
De coronateststraat in de Amersfoortse Wagenwerkplaats. Foto Rinus van Denderen

Gemeente onderzoekt mogelijkheden voor coronateststraat in Nijkerk

28 oktober 2020 om 11:14 Corona

NIJKERK De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden wil binnenkort een nieuwe coronateststraat in Nijkerk openen. Zij heeft de gemeente Nijkerk gevraagd of die mogelijkheid er is.

,,Wij zijn nu aan het bekijken óf en waar dit zou kunnen in onze gemeente”, reageert een gemeentevoorlichter. ,,Uiteraard moet zo’n locatie aan diverse eisen voldoen. Ambtenaren van openbare orde en veiligheid onderzoeken nu alle mogelijkheden, maar het is dus nog niet zeker of die er komt.” 

GGD Gelderland-Midden heeft vooralsnog vijf testlocaties: Arnhem, Ede, Velp, Barneveld en Wageningen. ,,We zoeken naar vier nieuwe regio’s om een goede spreiding van testlocaties in te richten”, legt Swetlana Landbrug namens de veiligheidsregio uit. ,,We kijken naar meerdere locaties. Onder meer de doorstroommogelijkheden zijn belangrijk en de lokale verkeerssituatie.”

WATTENSTAAFJE Een afspraak bij de GGD voor een coronatest leidt naar een moleculaire test, ook wel een PCR-test genoemd (Polymerase Chain Reaction). Bij zo’n test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt of het coronavirus in het slijm aanwezig is. De test laat alleen zien of iemand corona heeft op het moment dat de GGD de test afneemt. Het toont niet aan of deze persoon eerder corona heeft gehad. 

De overheid wil dat er binnenkort ook sneltesten voor het coronavirus beschikbaar zijn. Er zijn steeds meer commerciële partijen die ook sneltesten aanbieden. ,,Maar deze testen zijn niet altijd veilig of betrouwbaar”, schrijft de Rijksoverheid. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests.

Om een testafspraak te maken (alleen bij gerelateerde klachten), is het telefoonnummer 0800-1202 beschikbaar.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie