(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Kinderopvang Roodkapje

GGD vindt tekortkomingen bij 14 procent van gastouderopvanglocaties

14 oktober 2020 om 10:53 Zorg

NIJKERK De GGD constateerde bij veertien procent van alle ‘voorzieningen voor gastouderopvang’ (VGO) in de gemeente Nijkerk tekortkomingen (9 van de 64 locaties). Er werden 24 locaties gecontroleerd. Alle tekortkomingen zijn binnen de hersteltermijn ook weer rechtgezet, meldt het college aan de raad.

De GGD voert het toezicht op de kinderopvang uit in opdracht van de gemeente en rapporteert hierover. De kinderopvang omvat de voorzieningen kinderdagverblijf (KDV), buitenschoolse opvang (BSO), gastouderbureau (GOB) en voorzieningen voor gastouderopvang (VGO). Bij die eerste drie categorieën vond de GGD geen tekortkomingen en daar werd 100 procent (43 van de 43 locaties) bezocht voor een jaarlijkse inspectie. Een voorzieningen voor gastouderopvang is een individuele gastouder, die altijd valt onder een gastouderbureau.

Van de bestaande VGO-locaties werden 24 van de 64 geïnspecteerd. Dit komt neer op 37,5 procent en de controle voldoet daarmee ruimschoots aan het hiervoor gestelde wettelijk minimum van 5 procent. Tijdens de inspecties zijn bij 9 voorzieningen tekortkomingen geconstateerd waarbij de GGD het advies ‘handhaven’ heeft gegeven. ,,De gemeente heeft hen verzocht de overtreding(en) te herstellen. En na de hersteltermijn heeft de GGD nader onderzoeken verricht en geconstateerd dat de overtredingen bij alle opvanglocaties waren opgelost”, schrijft het college aan de raad.

VERANTWOORDING In de jaarverantwoording komt onder andere tot uitdrukking of de aanvragen voor een nieuwe opvanglocatie of gastouder tijdig zijn afgehandeld, of alle reguliere inspecties hebben plaatsgevonden en hoe het staat met de handhaving van overtredingen als voorzieningen niet voldoen aan de wettelijke eisen van de kwaliteit in de Wet Kinderopvang. Iedere bestaande locatie, met uitzondering van de VGO-locaties, moet jaarlijks worden geïnspecteerd. Voor de bestaande VGO-locaties is een wettelijk minimum van 5 procent vastgesteld dat jaarlijks moet worden gecontroleerd. Een nieuwe locatie of voorziening moet binnen drie maanden zijn onderzocht.

advertentie
advertentie