Afbeelding
Maranke Pater

50 jaar Stad Nijkerk.nl: ‘We gingen pal achter Stad Nijkerk staan’

12 oktober 2020 om 09:00 Historie

NIJKERK Adverteerders van het eerste uur, dat zijn ze. Want toen de allereerste Stad Nijkerk.nl (destijds uiteraard nog zonder .nl) in 1970 verscheen, waren deze (oud) ondernemers al bij de krant betrokken. Gerard van den Tweel, Rien van Boeijen en Frans Poorter sr. blikken terug op die tijd. 

Gerard van den Tweel (Albert Heijn Nijkerk) herinnert zich nog goed dat lange tijd in Nijkerk alleen de Nijkerksche Courant als lokale krant verscheen, maar daar bracht Stad Nijkerk verandering in. ,,De Nijkerksche Courant werd twee keer in de week verspreid, op woensdagen vrijdag. Op woensdag stond de krant bomvol advertenties en op vrijdag kwamen de actualiteiten aan bod. De Nijkerksche Courant heeft tachtig jaar de scepter gezwaaid in Nijkerk en werd uitgegeven door de Callenbachgroep in de Venestraat. Op de plek van de huidige bibliotheek stond de drukkerij. In 1970 had de Nijkerksche Courant een hele andere opmaak dan de kranten van uitgeverij BDU (Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij), die in veel omliggende plaatsen kranten maakte. De BDU had
een modernere aanpak, met andere advertentietarieven en een grotere oplage.”

,,De heren Bakkenes en Rebel hadden de levensmiddelenbranche nodig om Stad Nijkerk te kunnen lanceren en in overleg met mijn vader gingen wij voortaan ook adverteren in Stad Nijkerk. Samen met andere ondernemers van de ondernemersverenigingen (NOV en de christelijke ondernemersvereniging). De winkeliersverenigingen deelden hun leden mede dat zij achter Stad Nijkerk stonden. Wij zagen dat dit de aanpak was voor de toekomst, en dat is ook uitgekomen”, blikt Van den Tweel terug.

STAPEL KRANTEN MEE ,,Nu internet het nieuws overneemt, wordt het moeilijker voor de krantenwereld. Maar ik vind het persoonlijk nog steeds fijn om een papieren krant te hebben naast de digitale versie”, zegt de ondernemer. ,,Het is misschien ouderwets, maar voor ouderen is niets prettiger. Als ik op zakenreis ga, gaat er altijd een stapel van Stad Nijkerk.nl mee”, vertelt hij. De ondernemer weet nog goed dat de allereerste krant van de pers kwam. ,,De directie kwam bij mijn vader en mij op kantoor met de Stad Nijkerk en een flesje wijn, omdat wij de eerste adverteerders waren.”

ARCHIEF Rien van Boeijen (vroegere speelgoedwinkel Hartkamp) en Frans Poorter sr. (Beddenspecialist Frans Poorter) zijn als ondernemer zeer betrokken geweest bij Stad Nijkerk. Van Boeijen heeft zelfs een compleet archief aan specials en kranten die in samenwerking met de BDU rondom grote evenementen zijn uitgebracht. Van Boeijen: ,,In 1970 was er sprake van dat de Nijkerksche Courant overgenomen zou worden. In de winkeliersvereniging kwam dat ter sprake omdat iedereen advertenties plaatste bij de Nijkerksche Courant. We hebben toen als bestuur een gesprek met de BDU gehad met Rebel en Henk Bakkenes.” 

Poorter: ,,Henk Bakkenes is later directeur geworden, dat was ons contact voor Stad Nijkerk. Wij waren als winkeliers erg bang dat het Veluws Dagblad de Nijkerksche Courant zou overnemen.” Uiteindelijk was het uitgeverij Wegener die de Nijkerksche Courant overnam. Van Boeijen: ,,Wij vonden het adverteren in de kranten van Wegener in die tijd heel duur. De Amersfoortse krant van Wegener had een Nijkerkse editie, maar die werd slecht gelezen. Mijn vader zei altijd: ‘We moeten een eigen Nijkerkse krant hebben voor onze advertenties’ en daarom gingen we pal achter Stad Nijkerk staan.”

IN DE WATTEN GELEGD Vanaf het begin was Stad Nijkerk een belangrijk medium voor de winkeliers. Van Boeijen: ,,Jur van Ginkel was de eerste chef van de redactie van Stad Nijkerk en later werd dat Jan van der Hoeven. Hij had vier kinderen en vond het dus prachtig om bij ons langs te komen in de speelgoedwinkel om te zien wat voor nieuw speelgoed we hadden.” Eén keer per jaar werden de trouwe adverteerders uitgenodigd voor een etentje in Barneveld. Poorter: ,,We werden dan helemaal in de watten gelegd. Toen Henk Bakkenes zijn huwelijksjubileum vierde werden wij ook uitgenodigd.” 

Van Boeijen: ,,We hadden een hele goede relatie met de krant en daarom ging het ook zo goed. Ton Roskam van de acquisitie kwam elke vrijdagmorgen langs. Hij kwam dan net bij Compagne vandaan en vroeg of ik een bakkie koffie voor hem had. Dan werd ook het laatste nieuws verteld.”

PLEZIER Poorter: ,,Stad Nijkerk werd vanaf het begin al heel goed gelezen in de stad. Als er grote evenementen waren zoals de Veluwepoort, Boerenmaandag of het Stadserf, dan brachten we een evenementenkrant uit. Dat waren grote feesten zomers die door de winkeliers en de BDU samen werden georganiseerd. Rien en ik waren de twee jongste bestuursleden van de winkeliersvereniging, dus wij waren de klos en mochten alles regelen, ook met de BDU, maar dat hebben we met plezier gedaan.”

advertentie
advertentie