Afbeelding
Eigen foto

50 jaar Stad Nijkerk.nl: ‘Humor voerde de boventoon op kantoor’

13 oktober 2020 om 08:00 Historie

NIJKERK Margreet Hendriks was een van de eerste redacteuren van Stad Nijkerk.nl. Vanuit het kantoor op het Singel ontdekte ze de stad, op zoek naar verhalen.

Hendriks kwam in de aanloop naar de fusie met de gemeente Hoevelaken werken bij de redactie van Stad Nijkerk. ,,Op dat moment hield ik al een tijdje kantoor op Singel 30 als redacteur van het Hoevelakens Nieuwsblad. Toen de functie vrij onverwachts vacant kwam, werd ik door toenmalig hoofdredacteur Jur van Ginkel gevraagd om Stad Nijkerk over te nemen.” Hendriks herinnert het zich als een heftige tijd: ,,Niet alleen vanwege alle drukte rond het fusieproces van Hoevelaken en Nijkerk, maar vooral ook omdat ik plotseling twee kranten draaide met vlak achter elkaar liggende deadlines.”

PASSIE Henk Brinkman werd aangenomen voor de redactie van de kabelkrant en BDU-collega Christine Schut kwam de krantenredactie versterken. Hendriks: ,,Vanaf dat moment transformeerde mijn tobberige eenmanspost tot een gezellig kantoor. We deelden alle drie dezelfde passie voor het brengen van nieuws en het volgen van de lokale politiek. Daarover konden we heerlijk met elkaar debatteren en elkaar scherp houden. Humor voerde de boventoon op kantoor.”

In de kranten, die na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2000 ook werden samengevoegd tot één krant, probeerden de redacteuren hun journalistieke opdracht van ‘waakhond van de democratie’ zo goed mogelijk in te vullen. ,,In den lande wordt de functie en impact van lokale nieuwsbladen nog vaak schromelijk onderschat. ‘Lokaal sufferdje’ is daarbij een veel gebezigde term. Maar hoe vaak haalt het nieuws uit kleinere plaatsen de kolommen van landelijke dagbladen? Dan moet er echt iets opmerkelijks aan de hand zijn.”


Eigen foto

In haar tijd als redacteur van Stad Nijkerk kon Hendriks rekenen op de ‘ogen in het veld’ van freelance correspondenten zoals Belinda van der Horst (algemenev erslaggeving), Anneke Martini (cultuur), Gerrit Steen (Hoevelaken) en Rob en Monique Schoon (sportverslaggeving). ,,Ik vind het bijzonder dat ik veel van deze namen, lang na mijn vertrek als redacteur in 2006, nog steeds tegenkom in Stad Nijkerk.nl.”

NOODZAAK De lokale krant is in de loop der jaren, mede door de snelle vlucht van internetnieuws en afnemende advertentie-inkomsten, een bedreigde nieuwsvorm geworden, volgens Hendriks. ,,Dat is niet alleen ontzettend jammer, maar ook een slechte zaak”, zegt ze. ,,Uitgebreid kennis kunnen nemen van wat er in je woonplaats speelt en scherpe artikelen van bevlogen journalisten en columnisten - denk aan wijlen Henk Brinkman en Harry Hamstra - die de vinger aan de pols houden van alles wat zich op het lokale politieke en maatschappelijke terrein afspeelt, vind ik geen luxe. Het is een noodzaak om de lokale samenleving te verbinden en betrokken te houden. Ik gun Stad Nijkerk.nl na dit prachtige jubileum dan ook nog een heel lang en vooral interessant leven.”

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie