Het percentage schoolverlaters zal waarschijnlijk hoger worden door de coronacrisis.
Het percentage schoolverlaters zal waarschijnlijk hoger worden door de coronacrisis. Pixabay

Nijkerk doet mee in aanpak vroegtijdig schoolverlaters

7 oktober 2020 om 11:00 Onderwijs

NIJKERK Het college van burgemeester en wethouders staat achter het plan van diverse regiogemeenten en schoolbesturen om het bestrijden en het voorkomen van uitval uit school zonder het behalen van de startkwalificatie tegen te gaan. Hiervoor is een regionaal Vroegtijdig School Verlaters programma opgezet waar de diverse samenwerkende gemeenten in de regio samen subsidie vanuit de overheid voor hopen te krijgen.

In de gemeente Nijkerk laat het aantal schoolverlaters zonder startkwalificatie al een flinke daling zien. Met een startkwalificatie kunnen jongeren aan het werk of naar een vervolgopleiding toe. Het percentage schoolverlaters was in de periode 2018-2019 1,5 procent, maar dit percentage zal waarschijnlijk nog hoger worden door de coronacrisis. Voor de coronacrisis was er sprake van een periode waarin het voor jongeren relatief makkelijk was om een baan te vinden en jongeren regelmatig konden blijven werken op hun stageplek. Toen de coronacrisis begon, verdampten stageplekken en werden praktijkopdrachten onmogelijk. De komende tijd wordt er een grote focus gelegd hier op en daarom kan er pas over twee jaar pas echt duidelijk zijn wat voor impact de coronacrisis heeft gehad op het aantal schoolverlaters zonder startkwalificatie.

PROJECTEN Op het MBO Aeres zijn projecten opgestart gericht op het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten in BBL-opleidingen. Hierin stond de samenwerking met de leerwerkbedrijven centraal. Daarnaast is er gericht gewerkt aan verbetering van opleidings- en beroepsoriëntatie mogelijkheden voor potentiële aankomende studenten.

In de regio Eemland, waar Nijkerk ook toe behoort, is de Plusvoorziening gestart, maatwerk coachingstrajecten voor jongeren op MBO scholen. Het gaat hier om intensieve coaching die aanvullend is op wat er in de tweedelijns studentbegeleiding door de MBO instellingen zelf al werd geboden. Veel van deze Plus-coachingstrajecten worden uitgevoerd door de tweedelijns studentbegeleiding in de MBO instellingen zelf. Soms wordt er externe coaching of hulpverlening ingeschakeld. Er worden meer groepstrajecten aangeboden binnen de Plusvoorziening aan schoolverlaters, waarbij het creëren van voldoende veiligheid het hoofddoel vormde, zodat leerlingen ook makkelijker in de les met elkaar in gesprek wilden gaan.

WERKGROEP Jongeren met verschillende problematiek, de zogenoemde ‘overbelaste jongeren’, kunnen contact opnemen met een speciale werkgroep die uitgegroeid is tot een klankbordgroep en netwerkgroep. De groep heeft als hoofddoel het verbeteren van de positie en perspectieven van kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt. Dit doen zij door geschikte stageplekken te vinden en het vinden van een passende plek op de arbeidsmarkt of in een dagbesteding.

Voor de aanpak ‘zorgwekkend verzuim’ is veel aandacht geweest, omdat dit een signaal kan zijn voor het vroegtijdig verlaten van school. In samenwerking met verschillende partijen als scholen, GGD en leerplicht is er een Methodische Aanpak Schoolverzuim uitgerold.

Over een paar dagen zal de gemeenteraad zich buigen over het Vroegtijdig School Verlaters plan, waarna het samen met de andere gemeenten wordt aangeboden aan het ministerie van OCW.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie