Afbeelding
Stoomgemaal Arkemheen

Aangepaste Open Monumentendag met thema ‘leermonument’

8 september 2020 om 18:00 Historie

NIJKERK Vanwege corona gaat Open Monumentendag dit jaar niet door in de gebruikelijke vorm. Wel is een aantal monumenten in de gemeente Nijkerk op zaterdag 12 september geopend voor publiek en staan ze stil bij het thema van dit jaar ‘leermonument’.

Zo is het rijksmonument het Eijkmanhuis aan de Venestraat 37 in Nijkerk een echt leermonument. Het heeft lang een onderwijsfunctie gehad; als Franse kostschool en later als lagere school. Het is vooral ook het geboortehuis van Professor Dr. Christiaan Eijkman. Eijkman kreeg in 1929 de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde. Het monument is voor, tijdens en na Open Monumentendag ‘digitaal geopend’. Het is digitaal te bezichtigen via dit YouTubefilmpje.

STOOMGEMAAL Andere monumenten zijn zaterdag wel fysiek geopend. Zo organiseert het Stoomgemaal Arkemheen een aantal activiteiten in het kader van Nationale Monumenten maaldag. De dertiende editie van de Oude Ambachtenmarkt gaat dit jaar niet door, maar er is wel een ‘1,5 meter versie’ met een mandenmaker en oude Hollandse spellen. Voor de kinderen is er een letterspeurtocht. Op de zolder van het bezoekerscentrum is de expositie ‘Kijk op de Dijk’ met een puzzelopdracht, waarbij kinderen een verrekijker kunnen winnen. Uiteraard is ook het stoomgemaal deze dag in werking. Het stoomgemaal is geopend tussen 11.00 en 16.00 uur.

ORGELDAG Ook is de Grote Kerk op 12 september geopend in verband met Nationale Orgeldag. De kerk is te bezoeken tussen 13.00 en 14.00 uur. Om 13.00 en 14.00 wordt er een orgeldemonstratie gegeven en om 15.00 is er een klein slotconcert.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie