Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Nooit meer een slippertje maken

11 september 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

NIJKERK De dagen worden korter en koeler, dus is het tijd voor schilderwerk binnen. Zoals een gladde trap opnieuw in de verf zetten. Met een lak waar de blote voeten, sokken en gladde zolen wél grip op krijgen. Vakblad KlusVisie gaat aan de slag met een speciale lakverf vol minuscule korreltjes.

Een speurtocht op internet en een bezoek aan de vakhandel maakt duidelijk: de polyurethaan S2U Nova Traplak met antislip van Sigma voldoet aan de gestelde eisen. Het gaat om een zijdeglansverf die wordt aanbevolen door een paar ervaren vakmensen die KlusVisie lezen en de eigenaren van de vakhandel waar de verf wordt aangeschaft. Zij hebben ook een eigen schildersbedrijf en bieden tevens traplak van een ander merk aan. Dat geeft alvast wat vertrouwen.

ANTISLIPKORRELTJES De watergedragen traplak van Sigma heeft een paar pluspunten: de verf is op zowat elke gewenste kleur te brengen. Omdat het om een watergedragen verf gaat, zal deze niet vergelen. De verf biedt na droging subtiele antislipkorreltjes die niet zicht- en voelbaar zijn. Sigma belooft resistentie tegen huidvet. De tijd zal ons leren of deze claim terecht is. De verfproducent kan voor deze traplak het DuboKeur overleggen; een keurmerk voor duurzaam bouwen.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

TREE OM TREE Eerst een tip: blijft de trap in gebruik, dan tree om tree schilderen. Plak Post-Its tijdens de hele klus op de treden die per verfgang reeds opgedroogd zijn. Deze aanpak voorkomt schade aan het met bloed, zweet & tranen verkregen verfwerk. Geef de trap per verflaag na een uur vrij om te belopen, uiteraard alleen op die met de demoblaadjes.

ONTVETTEN De trap wordt eerst goed ontvet met St. Marc en daarna geschuurd met P180-schuurpapier, met een schuurmachine. P180 geeft de korrelgrootte aan, dit is al redelijk fijn schuurpapier. Als je de trap niet ontvet, dan raak je het vet niet kwijt tijdens het schuren. Sterker, het vet wordt over een groter gebied verdeeld. Huidvet maakt de verflaag zachter en zal sneller kunnen beschadigen. Reken erop dat het schilderen veel minder tijd kost dan het schoonmaken en het schuurwerk.

(tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

Maak na nauwkeurig stofzuigen de trap ook goed schoon met een schildersborstel. Vervolgens zet je een laag watergedragen S2U Nova Primer van Sigma op. Pak de hoeken met de kwast aan en de rest van de trap met een viltrollertje.

PLAMUREN Na volledige droging van de grondverf eventuele beschadigingen en putjes dicht plamuren. Daarna de trap schuren met schuurpapier P220. Vervolgens na droging van de eerste laag wederom de trap schoonzuigen en schoonmaken met de borstel en dan de tweede grondlaag opzetten. Ook deze laag na droging schuren met schuurpapier P220.

FLINK BELAST Tijdens het schilderen valt op dat de verf niet geurt, geen licht gevoel in het hoofd geeft en de neus en longen geen zware tijd bezorgt. Kortom: het is fijn werken met de S2U Nova. Waarom twee lagen grondverf schilderen? Omdat een trap flink belast wordt. Genoeg professionele schilders zetten ook nog eens een extra laag lak op de drie eerste treden en de laatste twee bovenste treden. Want deze traptreden krijgen het meeste te verwerken.

(tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

IN DE LAK ZETTEN Tijd om de trap in de lak te zetten. De lak vloeit mooi uit, er vormt zich een glad huidje op de treden die na zo’n 20 minuten handdroog zijn (Sigma geeft een stofdroogtijd van 60 minuten op). Stof krijgt zo nauwelijks een mogelijkheid om te hechten. Vet kan zich op de laklaag niet hechten dankzij LTA+-technologie, aldus Sigma. Zo blijft de laag keihard. De tijd zal leren of dit klopt.

SCHUREND GELUID Na de vijf uur voorgeschreven droogtijd wordt de antisliplaag met een badstoffen doek getest. Het verschil tussen een geschilderde en een onbehandeld tree is groot. De doek halen we over de antisliptrede, met een schurend geluid als resultaat. Maar met de hand voelt de laklaag hooguit stroef en zeker niet schurend aan. Dit is een slimme antisliptechniek, zoveel is duidelijk. 

(tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

Vervolgens worden de andere treden in de lak gezet. Na 24 uur uitharden zitten nauwelijks met het blote oog waar te nemen zwarte pikkeltjes op de verflaag. Dat schijnen eenmalig vrijgekomen antislipkorreltjes te zijn die met de stofzuiger eenvoudig zijn te verwijderen. Matteer een volgende dag de trap met P240-schuurpapier en zet de laatste laag op. Vergeet niet de onderste drie en bovenste twee treden na een dag te matteren en een derde laag op te zetten. Na uitharding de trap wederom goed schoonmaken.

PUBER BREEKT NIET UIT Na de klus tonen de treden een subtiele glans. Een puber met sokken aan laat zich als test de trap op- en afjagen. Hij breekt niet uit in de bocht. Dat maakt indruk. De trap heeft veertig dagen nodig om volledig uit te harden. Betreed in deze periode de trap alleen op sokken. Onderhoudstip: reinig de trap met de stofzuiger, een swiffer of doekjes die niet pluizen, zodat er geen pluisjes op achterblijven tijdens de schoonmaak. Omdat de traptreden wat stroef zijn, zul je de trap wel vaker moeten schoonmaken dan bij gewone lak, zo is inmiddels de ervaring.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

advertentie
advertentie