Afbeelding
Jaap van Rijn

Wist je dat ze in Italië ook boerenkool eten?

23 september 2020 om 15:00 Culinair

NIJKERK Veel Nederlanders eten inmiddels een flink deel van het jaar vakantie- en migrantengerechten. Falafel groeit zo langzamerhand uit tot de gelijke van gehaktballetjes. En hummus is niet aan te slepen. Maar hoe zit dat vice versa? Er lijkt sprake is van culinair eenrichtingsverkeer. 

Ooit ontmoette ik een aardige Zuid-Italiaan in het ouderlijk huis. Een verrassingsbezoek in december: hij was de tot leven gekomen vakantieherinnering van mijn zus. Hij wist blijkbaar niet dat het liefdesvuur bij de zus was verschrompeld tot een waxinelichtje. Zo ging dat, in van sociale media verstoken tijden. Het Hollandse klimaat serveerde de perfecte ambiance bij deze tegenslag: intens treurweer van het somberste soort. Denk aan plaksneeuw, aanvriezende mist en zelfs ijsregens, voortgejaagd door windkracht 7. 

KOOL IN DE PASTA Hij prikte in de warme keuken in de boerenkool met worst. Wat dat groene spul was. Boerenkool? Die aten ze in zijn streek ook. Boerenkool etende Italianen, dat was even bijkomen. De kool deden ze in de pasta. De uitsmijter: ze aten de kool ook in de zomer. 

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

Toen knapte er iets bij ons. Zet je een bord dampende vaderlandse trots voor zijn neus, gaat hij er met een honkslag overheen. Toch werd hij mijn held want werkte bij het ontbijt stapels bruinbrood met dikke lagen pindakaas weg. Vond-ie geweldig lekker. De Italiaan kreeg een paar potten mee, als warm afscheid na een koele ontvangst. Wat moet dat een eenzame, verdrietige terugreis zijn geweest.


Jaap van Rijn

EENRICHTINGSVERKEER Maar hoe zit het nu met dat culinaire eenrichtingsverkeer? Die Italiaanse zomerboerenkool blijkt palmkool, cavola nero, te zijn, familie van boerenkool. Deze groente stond al 400 jaar geleden in onze Vaderlandse moestuinen. De Italianen hebben de palmkool dus van ons. Dat moet ons trots stemmen, Nederlandse pot in la bella Italia. 

Palmkool is een kool waar geen vorst over heen hoeft te gaan om beter te gaan smaken. Sterker nog, de kool legt het loodje bij vorst. Palmkool mag zich na al die eeuwen weer op een toenemende aandacht verheugen. Zelfs een aantal supermarkten legt zakken roerbak-palmkool in de koeling. Palmkool staat onder meer in de vele hedendaagse moestuinen die voor publiek open zijn. Gun jezelf een uitje, bezoek zo’n tuin en scoor een maaltje palmkool nu het nog kan.

door Jaap van Rijn

Spaghetti met palmkool
Voor 4 personen (voor vleeseters en vleesverlaters), lees eerst het hele recept

- Olijfolie
- 400 g palmkool, het blad van de stelen gesneden
- 320 g spaghetti
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 20 cl vlees- of groentebouillon
- 100 g spekjes
- 6 blaadjes salie
- Boter
- 100 g walnoten, in grove stukjes gehakt
- 100 g grana padano, geraspt

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan > bak de sjalot op middelhoog vuur een paar minuutjes, laat niet verkleuren > snijd de koolbladeren in repen en bak kort mee, laat niet verkleuren > afhankelijk of je de vleesloze of de spekversie maakt, groente- of vleesbouillon toevoegen > sudder op laag vuur de kool met sjalot zacht, reken op zo’n 20 minuten > voeg eventueel nog wat bouillon toe.

* De vleesversie: bak de spekjes in een koekenpan.
* De vegaversie: smelt een klont boter met een scheutje olijfolie en voeg de salieblaadjes toe > laat op laag vuur trekken tot de boterolie een goede saliesmaak heeft > schep de boterolie door de palmkool en schep nog wat fijngesneden salie door de palmkool.

> Kook de spaghetti gaar > giet af en schep de palmkool door de spaghetti.

* De vleesversie: schep de spekjes door de pasta en breng op smaak met zwarte peper.
* De vegaversie: schep de walnoten door de pasta en breng op smaak met zwarte peper en wat zout.

> Strooi eenmaal opgediend wat grana padano over de pasta.

advertentie
advertentie