Joop van Bokhorst was de winnaar in 2018.
Joop van Bokhorst was de winnaar in 2018. Gerrit Steen

Achtste editie palingroken in Hoevelaken

4 september 2020 om 10:23 Evenementen

HOEVELAKEN Het palingroken is al bijna een traditie aan het worden in Hoevelaken. Op  zaterdag 12 september vindt al weer de achtste editie plaats van de Palingrookwedstrijd Hoevelaken bij Grand Café De Haen. Er hebben zich acht deelnemers uit Hoevelaken, Bunschoten/Spakenburg, Amersfoort, Putten en Nijkerk aangemeld.

Zo tegen 17.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt. De achtste palingrookwedstrijd van Hoevelaken begint om 13.00 en duurt tot 17.00 uur. In 2012 nam Cor Horst, uitbater van Grandcafé De Haen, samen met palingroker Bart Renkers het initiatief om de eerste Palingrookwedstrijd Hoevelaken te organiseren. Winnaar van die eerste editie was Richard van de Kletersteeg. De organisatie, rokers, jury en publiek kregen de smaak te pakken en op zaterdag 12 september gaat het vuur alweer voor de achtste keer aan op het terras van De Haen in hartje Hoevelaken.

KWALITEIT Organisator Cor Horst verwacht dit jaar weer enthousiaste deelnemers. ,,We hebben Hoevelaken als dorp met goeie palingrokers op de kaart gezet. Volgens de jury, alle deelnemers ontvangen twee gemarkeerde wedstrijdpalingen, was de kwaliteit door de jaren heen erg hoog en iedereen was uitverkocht. De palingen worden gekeurd op kleur, uiterlijk, smaak/zout, gaarheid en textuur. Het publiek heeft er alle jaren nog van genoten.’’ 

Naast paling worden er ook andere vissoorten voor de verkoop gerookt, zoals zalm en makreel op een broodje. In 2018 ging de wedstrijd niet door, de winnaar van 2017 was Joop van Bokhorst, die al aan alle edities van het Hoevelakense Palingrookkampioenschap heeft deelgenomen.

Vorig jaar werd Cor Jansen uit Putten de winnaar met 99 punten (gaarheid top, zeer mooie kleur en mooi vettig, overtreft de rest), tweede werd zeer verrassend Hoevelaker Patrick van Kluijve, die ook voor de eerste keer meedeed met 97 punten (makkelijk van de graat, erg mooie smaak en top van kleur) en derde werd Jan de Waard uit Lekkerkerk met 94 punten (mooie rooksmaak zonder lange nasmaak en lekkere structuur).

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie