de Nijkerkse stadsbeiaardiers
de Nijkerkse stadsbeiaardiers Henk van den Brink

Carillon en orgel Grote Kerk samen

31 augustus 2020 om 16:52 Muziek Deel je nieuws

De Nijkerkse Klokkenspelvereniging maakt van het slotconcert van de serie zomeravondconcerten weer iets unieks. Dit gebeurt op dinsdag 8 september 2020, 20.00 uur.

Het geluid van het orgel in de Grote kerk is digitaal vastgelegd in een zgn. sampel. Dit is geprogrammeerd in een elektronisch orgel, dat door Verhoog Muziek beschikbaar is gesteld en bij de torenopgang geplaatst wordt. Het geluid wordt met boxen op de torentrans tezamen met de beiaardklanken over de stad uitgestrooid. Dit orgel wordt bespeeld door Boudewijn Zwart. De andere stadsbeiaardier, Wim Ruitenbeek, zoekt het wat hoger op door de beiaard in de toren te bespelen.

 

Wim en Boudewijn hebben een aantrekkelijk en afwisselend programma opgesteld, met als thema : Bekende orgelfavorieten.

Veel bekende orgelwerken zullen te horen zijn, maar nu dus samen en in afwisseling op orgel en beiaard.

Wat denkt u b.v. het waarschijnlijk meest bekende orgelwerk : Toccata en fuga in d kl van J.S. Bach ? Het concert dat Händel voor orgel en orkest schreef en vanwege de vogelimitaties de bijnaam kreeg "Koekoek en Nachtegaal" is ook al zo'n evergreen.

Verder een keur aan prachtige orgelstukken waaronder maar liefst 3 toccata's virtuoze stukken met veel snelle nootjes van Dubois, Renaud en Boudewijn opa, Jan Zwart. Van die laatste klinkt de toccata op de melodie van psalm 146 : "Prijs de Heer met blijde galmen".

 

De luisterplaats is - bij goed weer - open om gezamenlijk op voldoende afstand te beluisteren. Op andere plaatsen rond de toren is het geluid uiteraard ook goed te horen, maar samen iets beleven voegt iets aardigs toe.

Na afloop worden Wim en Boudewijn bij de torenopgang met applaus bedankt voor dit concert, waarmee echt geschiedenis wordt geschreven.

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie