Afbeelding
Aalt Guliker

Verbod rally's blijft intact in nieuw evenementenbeleid

26 augustus 2020 om 11:15 Evenementen

NIJKERK In de definitieve versie van het toekomstige evenementenbeleid houdt het college van burgemeester en wethouders vast aan het niet toestaan van rally’s binnen de gemeente Nijkerk. Het voorstel wordt donderdag 10 september behandeld in de raadscommissie. Aan de hand van de uitkomsten neemt het college daarna een definitief besluit.

Wijnand Kooijmans

Dit besluit is genomen naar aanleiding van de Visual Art Rally in 2019 die voor het eerst ook op grondgebied van de gemeente Nijkerk werd gehouden. Naar aanleiding van de evaluatie besloten de burgemeesters van Nijkerk, Putten en Barneveld geen toestemming meer te verlenen voor deze en soortgelijke wedstrijden. Kritiek was onder meer dat de verkeersveiligheid in het geding was en ook veel bezoekers zich schuldig maakten aan verkeersovertredingen.

OVERLAST Dat maakt dat het college, zo wordt in het concept evenementenbeleid aangegeven, voornemens is deze evenementen niet meer toe te staan in het belang van de openbare orde, (verkeers)veiligheid en de veiligheid van het publiek. Dit ter voorkoming van overlast, bescherming van het milieu, maar vooral omdat de impact en de gevolgen van een incident bij snelheidswedstrijden potentieel groot zijn. Bij de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening wil het college het voorstel om geen vergunning meer te verlenen verder uitwerken en toelichten.

Het opstellen van een nieuw evenementenbeleid is voortgekomen uit de dialoog Samen aan Zet. Dit met als doel de economische ontwikkeling en attractiviteit van de gemeente Nijkerk te bevorderen. Maar ook om de veiligheid te waarborgen en overlast te voorkomen. Gepleit werd ook voor eenvoudigere regelgeving, meer transparantie en een snellere afwikkeling van de aanvraagprocedure.

VERGUNNING Tot nu toe was het mogelijk voor het college om een vergunning voor een periode van vijf jaar af te geven. In het nu voorgestelde beleid wordt dit teruggebracht tot maximaal een jaar. Een organisator was in de huidige situatie verplicht ieder jaar eventuele wijzigingen door te geven. Het college geeft aan dat het in de praktijk moeilijk was voor organisatoren om aan te geven of alles gelijk is gebleven. Ook werd dat niet consequent gedaan.

Dat maakte dat het voor gemeente en hulpdiensten extra lastig was de eventuele risico’s in te schatten, wat onwenselijke situaties oplevert. Wanneer het een jaarlijks evenement betreft, wordt wel de aanvraagprocedure vereenvoudigd. Benodigde documenten die onveranderd zijn ten opzichte van een jaar eerder mogen bijvoorbeeld worden overgenomen. Door een vergunning af te geven voor een jaar wordt er ieder jaar, zo geeft het college aan, goede aandacht geschonken aan veiligheid en risico’s.

AANSPREEKPUNT Aanvragers van een vergunning voor een evenement krijgen bij de gemeente te maken met één aanspreekpunt gedurende de gehele procedure. In het toekomstig beleid is ook het gebruik van lachgas tijdens evenementen verboden. Dit gezien de daaraan verbonden gevaren. Kermissen en circussen worden, onder voorwaarden, toegestaan.

Het Molenplein gaat aangewezen worden als nieuwe locatie voor het houden van evenementen. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig die wordt meegenomen bij de opstelling van het eerstvolgende zogenoemde veegplan van de gemeente. Het gaat dan om kleine wijzigingen van bestemmingsplannen waarvoor in principe geen uitgebreide procedure noodzakelijk is.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie