Afbeelding
Het Rode Kruis Nijkerk

Het Rode Kruis in Nijkerk viert 150-jarig jubileum

17 augustus 2020 om 11:50 Maatschappelijk

NIJKERK De Nijkerkse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis bestaat woensdag 19 augustus 150 jaar. Vanwege de coronacrisis kan er dit jaar geen groot feest georganiseerd worden, maar de vrijwilligers blikken wel terug. 

Sommige vrijwilligers zijn al vijftig jaar actief bij het Rode Kruis. ,,In die tijd is er ontzettend veel gebeurt”, zegt Joop van den Berg. Een plakboek met foto’s van ‘die goeie ouwe tijd’ maken een hoop verhalen bij hem los. 

MOOIE TIJD Van den Berg herkent nog een hoop gezichten van vroeger. De meesten zijn inmiddels geen vrijwilliger meer, maar een aantal is nog een lange tijd bij de club gebleven. ,,We willen natuurlijk graag mensen helpen, maar het is ook vooral een mooie tijd omdat we dit samen doen.” 

Ook Evert Wernsen heeft inmiddels de 50 jaar volgemaakt. ,,Voor de jongeren en de nieuwelingen onder ons is het even terug in de tijd. Hoe anders het was, dat is niet meer te vergelijken met het heden”, zegt hij. 

LEVENDIG Wernsen blikt terug op hoe de opleiding destijds verliep en hoe levendig de oefeningen soms waren. ,,Tijdens zo’n oefening was het verhaal dat er een vliegtuig was neergestort. Nou, toen gingen we met brancards door weilanden, over en onder prikkeldraad door, en niet te vergeten, door natte sloten.”

De afdeling is ook nu nog heel actief. Normaal gesproken staan de vrijwilligers op diverse evenementen in en om Nijkerk om hulp te verlenen. In deze periode stond bijvoorbeeld de Veluwe Wandeltocht, de zomerfeestweek en Dorpsdag Hoevelaken op het programma. Door het coronavirus gaan al deze evenementen niet door, maar toch zitten de vrijwilligers niet stil. 

Lenie Walet is een van de vrijwilligers die zich de afgelopen tijd heeft ingezet om mensen te vervoeren. En daarnaast belt ze zo nu en dan iemand die door corona eenzaam thuis is komen te zitten. ,,Dat is ook het werk van een Rode Kruiser”, aldus Walet. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie