Afbeelding
Pixabay

Goedkoper lenen dankzij overeenkomst met Waarborgfonds

5 augustus 2020 om 13:30 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk sluit een overeenkomst met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Hierdoor wordt het voor de Woningstichting Nijkerk mogelijk om tegen gunstige voorwaarden leningen af te sluiten. Dit komt ten goede aan de sociale woningbouwopgave van de gemeente Nijkerk. 

Wijnand Kooijmans

Het college van burgemeester en wethouders sluit de overeenkomst voor een periode van vijf jaar. Aangegeven wordt dat het financiële risico voor de gemeente minimaal is.

GOEDKOPER LENEN Via het Waarborgfonds kunnen woningcorporaties goedkoper leningen aantrekken. De leningen worden geborgd door het WSW, de gemeente en het Rijk. Het WSW neemt de betalingsverplichting van de leningen over, mocht de corporatie daar zelf niet meer aan kunnen voldoen. Hiertoe wordt jaarlijks de financiële situaties van de deelnemende corporatie onderzocht om te bepalen of en tot welk bedrag nieuwe leningen verantwoord zijn.

De WSW verwacht zelf dat het risico dat gemeenten renteloze leningen aan het waarborgfonds moet verstrekken zeer klein en zelfs theoretisch is. Dat is voor het college ook reden om mee te gaan in een overeenkomst voor vijf jaar, waar dit eerder drie jaar was.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie