Afbeelding
Harry Koelewijn

College vraagt 3,5 miljoen euro voor investering ambtelijke organisatie

5 augustus 2020 om 13:00 Politiek

NIJKERK Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders wil de ambtelijke organisatie verder doorontwikkelen. Dit moet uiterlijk in 2024 zijn afgerond. De gemeenteraad wordt gevraagd voor de incidentele kosten van het plan 3,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Wijnand Kooijmans

In de afgelopen jaren is al hard gewerkt aan de ontwikkeling van de eigen organisatie. Onder andere is de organisatie meer zelfsturend geworden. Maar ook een andere verdeling van rollen en breed opgezette participatie met de samenleving hebben de ruimte gekregen om te ontwikkelen en te groeien. Het college vindt nu de tijd rijp om te zien wat dit heeft opgeleverd, wat gekoesterd moet worden en waar moet worden bijgestuurd.

BEWUST Onderzoeken en rapporten tonen aan dat tegen een aantal zaken wordt aangelopen die nog om een verdere ontwikkeling binnen de organisatie vragen. Het college zegt bewust niet te spreken van een organisatieverandering. Maar het goede te willen behouden en door te gaan ontwikkelen op die onderdelen en terreinen die nu niet goed functioneren en/of het college niet goed in staat te stellen hun werk goed te doen voor inwoners, organisaties en bedrijven.

In het plan wordt rekening gehouden met meerdere ontwikkelingen die de gemeente de komende tijd staan te wachten. Zo moet in het voorjaar van 2022 worden verhuisd naar het nieuwe gemeentehuis en moet de samenwerking met Bunschoten, Leusden en Putten verder worden ontwikkeld. De gemeente staat voor een bezuinigingsoperatie, een transformatie van het sociaal domein terwijl ook het corona-virus veel invloed heeft met betrekking tot de taken en de werkwijze van de ambtelijke organisatie. Ook moet de omgevingswet worden ingepast en moet Samen aan Zet worden geborgd.

WAARDERING Het college wil de waardering van de dienstverlening verhogen. De burger mag er op rekenen dat de gemeente betrouwbaar is, flexibel maar rechtvaardig, meedenkend en maatwerk waar mogelijk en snel waar dat kan en zorgvuldig waar noodzakelijk. Waar nodig moet de ambtelijke organisatie worden versterkt.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie