Afbeelding
Maranke Pater

Zomerbaantjes: vakken vullen met Anna

7 augustus 2020 om 13:00 Mensen

NIJKERK In de zomervakantie storten jongeren zich vaak massaal op een zomerbaantje, om een extra zakcentje te verdienen. Maar door de coronacrisis is het een stuk lastiger geworden voor jongeren om nu een bijbaan te vinden. Het aanbod is schaars, maar een aantal Nijkerkse jongeren is het toch gelukt. In de serie Zomerbaantjes komen diverse harde werkers aan het woord. Deze week: Anna Dorland (16), zij maakt in de vakantie extra uren bij Albert Heijn.

Anna begon als vakkenvuller bij de Albert Heijn in Hoevelaken. ,,Ik zat altijd wel na te denken over een vakantiebaantje. De horeca leek mij ook leuk werk, maar hier bij de Albert Heijn werken veel vriendinnen van het Corlaer College. Mijn teamleider heeft gevraagd of ik in Nijkerk wilde komen werken. Ik ben begonnen op de versafdeling en werk nu regelmatig op de Aardappelen, Fruit en Groenten-afdeling , ook wel AFG genoemd."

Anna werkt sinds januari bij de Albert Heijn in Nijkerk. ,,Het waren vaak de eerste uurtjes op zondag dat ik kwam werken, maar nu het vakantie is kan ik meer uren draaien. Omdat ik op zondag werk, tellen de uren extra mee.” Ze ziet haar baantje vooral als extraatje. ,,Ik heb normaal gesproken gewoon school en dan is het ideaal om op zondagochtend te kunnen werken.”

LEGE SCHAPPEN Toen Anna begon met werken in Nijkerk, kwam al heel snel het coronavirus om de hoek kijken. ,,Het was in die tijd heel anders werken dan nu. Nu is het gelukkig weer wat normaler geworden. In het begin was het heel druk, door mensen die om 8.00 uur al in de rij stonden. Er was bijna geen werk meer te doen, want alle schappen werden leeg gekocht. Er kwam ook weinig vracht binnen, omdat leveranciers echt even moesten wennen aan de nieuwe situatie. Vervolgens werd het heel erg druk en waren we continu bezig met aanvullen. Nu is alles weer bijna bij het oude. Mensen halen minder boodschappen. We zien nog wel klanten met mondkapjes en handschoenen aan rondlopen, dus we weten dat de situatie nog niet normaal is.”

SCHAPPEN VULLEN Haar werkdag begint met een praatje met haar teamleider, die haar vervolgens uitlegt wat er voor die dag op de planning staat. ,,Meestal is het vulwerk van de schappen. Op zondag houden we over het algemeen een kwaliteitsrondje om te zien hoe de aardappelen en de groente en het fruit er bij liggen. Producten die bijna over de datum zijn, prijzen we af met 35 procent.” Tussen het werken door geniet ze van de gezellige pauzes. ,,We werken met heel veel jongeren samen en veel van hen zijn vrienden en vriendinnen. Daardoor kan het op de werkvloer soms iets té gezellig worden.”

Toen Anna net begon bij de Albert Heijn was het voor haar soms best even zoeken waar bepaalde producten stonden. ,,Ik heb wel eens voor een rek gestaan voor een klant en dan kon ik het echt niet vinden. Uiteindelijk lukte het mij wel. Maar in het begin was het heel lastig, omdat de winkel zo groot is. Soms is het nog steeds een uitdaging als een klant een specifiek product zoekt.”

Op vrijdagavond doen we ‘s avonds na sluitingstijd nog spelletjes met elkaar.

GENEESKUNDE Anna spaart haar zakcentje voor haar studie Geneeskunde die ze na het VWO wil doen. ,,Ik hoef niet persé een nieuwe telefoon, maar wil graag geneeskunde studeren. Het is fijn om dan een buffertje te hebben. Maar als ik een leuke tas of een leuk jurkje zie, dan koop ik dat gewoon hoor.”

De variatie in werkzaamheden vindt Anna het leukste aan haar werk: ,,Van het vullen tot het helpen van klanten. Ik heb het heel gezellig met mijn collega’s. Op vrijdagavond doen we ‘s avonds na sluitingstijd nog spelletjes met elkaar. Ik vind het leuk om op de AGF-afdeling te werken. Ik krijg steeds meer ervaring en mag dan nieuwe dingen doen. Ik vind ook dat er goed voor ons wordt gezorgd. We hebben net nieuwe bedrijfskleding gekregen en als je in de avond op een bepaalde tijd werkt, krijg je een maaltijd gratis. Toen we zo hard gewerkt hadden in de coronatijd kregen we nog een bedankje van Meneer van den Tweel voor ons werk. Dat soort gebaren zijn gewoon fijn om te ontvangen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie