Afbeelding
sc Hoevelaken

Gemeente staat garant voor geldlening aan SC Hoevelaken

29 juli 2020 om 14:30 Voetbal

NIJKERK De gemeente Nijkerk stelt zich garant voor een geldlening van maximaal 125.000 euro aan SC Hoevelaken. Het geld is bestemd voor de bouw van een nieuw gebouw met daarin onder meer een bestuurskamer en een berging.

Wijnand Kooijmans

De vereniging heeft, naast de kleedkamers en kantine, een gebouw dat onderdak biedt aan het bestuur en het wedstrijdsecretariaat. Het gebouw is 25 jaar oud en aan vervanging toe. Er zijn plannen voor een nieuw gebouw waarin een bestuurskamer, wedstrijdsecretariaat, teamruimte, fysioruimte, ballenhok en berging worden ondergebracht.

BOUWKOSTEN De totale bouwkosten worden geraamd op 400.000 euro. De begroting wordt mogelijk nog wel naar beneden bijgesteld. De vereniging kan zelf 150.000 euro dekken. Voor het resterende bedrag van 250.000 euro is een lening nodig waarbij Stichting Waarborgfonds Sport voor vijftig procent garant kan staan, mits de gemeente de andere vijftig procent van de garantstelling op zich neemt.

SC Hoevelaken heeft al Recht op Opstal op de gebouwen en regelt veel zaken zelfstandig, zonder ondersteuning van de gemeente. Het feit dat ze een deel van de nieuwbouw met eigen spaargeld kunnen betalen laat, zo zegt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk, zien dat de vereniging financieel gezond is. Zonder de garantstelling moet de SC Hoevelaken een lening met een hogere rente afsluiten om de nieuwbouw te financieren. Dat gaat, zo merkt het college op, ten koste van hun financiële positie en geeft indirect minder ruimte voor activiteiten of investeringen in de Hoevelakense sport.

In de sportnota uit 2013 wordt een bestuurskamer expliciet uitgezonderd van de door de gemeente te financieren voorzieningen. Alleen bergruimte wordt genoemd als basisvoorziening, de overige ruimten in de geplande nieuwbouw niet. In de betreffende nota staat dat een garantstelling alleen kan voor basisvoorzieningen.

GARANT De gemeente Nijkerk is in uitzonderlijke situaties echter bereid om garant te staan voor investeringen of leningen die door de maatschappelijke partners worden aangegaan ten behoeve van het kunnen aanbieden van hun activiteiten. Dat het college nu wil meewerken heeft onder meer te maken met de waardering voor de zelfredzaamheid van de vereniging.

Ook eerder zijn uitzonderingen toegepast, zoals bij Veensche Boys voor de bouw van de kantine en bij de Hockeyclub Nijkerk voor de combinatie kleedkamer/clubgebouw. De vereniging moet nu een definitieve begroting aanleveren plus de jaarrekening en de accountantsverslagen van de afgelopen twee jaar.

Afhankelijk van het tijdstip waarop de gevraagde stukken worden aangeleverd, wordt bepaald wanneer de garantiestelling definitief kan worden verleend en wanneer met de bouw kan worden gestart. Dat is in ieder geval na het zomerreces.

advertentie
advertentie