Afbeelding
Martin Kelder

Martin Kelder liep alternatieve Vierdaagse in Nijmegen: 'De stilte was merkbaar'

27 juli 2020 om 12:18 Evenementen

NIJKERK De Nijmeegse Vierdaagse stond, net als eerdere jaren, groot omcirkeld in de agenda van Nijkerker Martin Kelder. Al jaren lang zijn Kelder en zijn alter ego Captain Jack Sparrow onlosmakelijk verbonden aan het bekende wandelevenement. Hij zou dit jaar zijn negentiende Vierdaagse lopen, maar de coronacrisis leek roet in het eten te gooien. Alternatieven werden opgetuigd, maar de routes van de Vierdaagse van Nijmegen lokten teveel en zo reisde hij vorige week toch af naar zijn geliefde stad aan de Waal. 

Vorige week dinsdag om klokslag 04.00 uur ging Martin Kelder van start in Nijmegen op de Wedren. Samen met nog ongeveer twintig fanatieke lopers liep hij richting de Waalbrug. Gewoon aan de start van de vier keer 50 kilometer, die ze anders ook zouden lopen als de Nijmeegse Vierdaagse wel door was gegaan. Maar het evenement werd in verband met corona afgelast. 

Het zou de negentiende keer zijn dat de Nijkerker de Vierdaagse zou lopen en dus was thuis blijven geen optie. Natuurlijk had Kelder de alternatieve Vierdaagse kunnen lopen. Via een wandelapp werd deelnemers de mogelijkheid geboden om vanuit huis of elders een route uit te stippelen en die te gaan lopen. Maar de routes van Nijmegen lieten hem niet los en dus vertrok Kelder vorige week alsnog richting de stad aan de Waal. De Nijkerker overnachtte in een bed & breakfast, want aan kamers geen gebrek door de afgelasting van het wandelevenement. En zo ging Kelder dinsdag samen met andere enthousiaste wandelaars op pad voor een stille maar prachtige vier keer 50 kilometer. 

ANDERS DAN ANDERS ,,Een beetje moe, maar zeer voldaan kan ik terugkijken op een mooie week", vertelt Kelder. ,,Ik heb genoten van alles wat ik heb meegemaakt. Mooie, rustige dagen, maar heel anders dan anders." De wandelaar genoot van het weer en de omgeving, maar geeft toe dat hij van tevoren best wat twijfels had. ,,Het voelde toch wel een beetje raar om de officiële route te gaan lopen in en om Nijmegen. Was dat wel helemaal zuiver? Twijfels waren er zeker, maar naarmate ik dichter bij vorige week kwam, verdwenen de twijfels en kwam er trots voor in de plaats. Het is heel erg wat er door dat vreselijke virus allemaal ontstaan is, maar we moeten ook niet helemaal onder een steen gaan liggen. Dus we maken er wat van." 

STILTE Al met al kijkt de Nijkerkse wandelfanaat terug op een heel bijzondere ervaring. De eerste drie dagen verliepen goed, maar met name de vierde en laatste dag was vreemd zonder publiek. Ondanks dat Kelder gewend is om lange afstanden alleen te lopen. ,,Op de vierde en laatste dag was de stilte erg merkbaar. In Cuijk staat normaal gesproken alles op z'n kop, maar nu totale rust en stilte." 

Ook voor zijn alter ego Jack Sparrow was het een bijzondere ervaring. Kelder loopt tijdens de Vierdaagse altijd één dag mee verkleed als de bekende kapitein uit Pirates of the Caribbean. Om patiënten te entertainen die in bedden langs de route staan. Dit jaar geen bedden en geen patiënten, maar toch hees Kelder zich in zijn kostuum. ,,In alle rust heeft Jack op een terras in het centrum een heerlijk fris 0.0 biertje gedronken. Want hij moest nog varen", lacht de Nijkerker. 

In Nijmegen kwam Kelder vrijdag om 15.52 uur over de denkbeeldige finish. Moe maar voldaan. ,,Het was pittig deze week, maar ik had het niet graag willen missen", blikt Kelder terug. ,,Hopelijk gaan we binnenkort toch weer allemaal terug naar het oude 'normaal' en kunnen we volgend jaar weer met z’n allen genieten van een echte Vierdaagse." 

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie