Afbeelding
Maranke Pater

Zomerbaantjes: auto’s wassen met Xan

24 juli 2020 om 10:00 Mensen

NIJKERK In de zomervakantie storten jongeren zich vaak massaal op een zomerbaantje, om een extra zakcentje te verdienen. Maar door de coronacrisis is het een stuk lastiger geworden voor jongeren om nu een bijbaan te vinden. Het aanbod is schaars, maar een aantal Nijkerkse jongeren is het toch gelukt. In de serie Zomerbaantjes komen diverse harde werkers aan het woord. De 13-jarige Xan Engelsman heeft een leuke manier gevonden om zijn zakgeld aan te vullen: auto's wassen.

Xan had van tevoren al bedacht dat hij in de vakantie wat wilde bijverdienen. ,,Ik verveelde mij een beetje en wilde iets te doen hebben. Het was eerst het idee van mijn moeder om een baantje te zoeken. Ik deed heel weinig en ze wilde dat ik weer wat ging doen in plaats van de hele tijd zitten en niks doen. Ik was alleen nog niet bezig met actief zoeken naar werk. Ik moest eerst kijken wat ik allemaal kon doen op mijn dertiende en toen kwam het wassen van auto’s naar voren." 

AAN DE SLAG Omdat hij zijn werk wel serieus en goed wilde doen, kocht Xan diverse autowasspullen van een goed merk. ,,Ik heb op YouTube een filmpje gekeken over hoe ik auto’s moest wassen en toen ben ik aan de slag gegaan. Het is nu wel lastig, want de straat voor ons huis ligt open. Klanten moeten dus helemaal omrijden voor ze de auto bij mij kunnen brengen.”

Ik begon met de auto’s van de buren en onze eigen auto.

Inmiddels heeft Xan al meer dan acht auto’s gewassen. Om aan klanten te komen, bracht hij een brief rond in de buurt. ,,Dit heb ik vooral bij mensen gedaan die ik kende en ik heb mijn telefoonnummer vermeld zodat ze mij kunnen appen. Nu zijn het vooral kennissen die via mijn moeder mij benaderen. Voorlopig wil ik het ook wel houden bij mensen die mijn ouders kennen. Ik begon met de auto’s van de buren in de straat en onze eigen auto.”

VIES Als het regent, wast hij de auto’s onder de carport en anders gewoon buiten. Ruim twee weken is hij al bezig met het wassen van auto’s. ,,Ik vind het best leuk om te doen, de velgen poetsen vind ik het leukste, daar zit de meeste viezigheid. Het is heel leuk om dat helemaal schoon te krijgen. Ik ga er wel voor dat het er perfect uit ziet", vertelt hij enthousiast. ,,Soms mag ik ook de binnenkant van de auto wassen. Het valt me ook mee wat je nodig hebt voor het wassen van auto’s. Je hebt alleen een emmer nodig om water in te doen, een tuinslang, shampoo, doeken en een spons en een borstel. Ik ben ook groen bezig, we halen namelijk water uit de regenton. Niet alles, maar wel voor het grootste deel.”

Het verschilt per auto hoe snel hij de klus geklaard heeft. ,,De ene keer doe ik alleen de buitenkant, en soms mag ik ook de binnenkant erbij doen. Ik vind ook van alles in auto’s, zoals een bidon die onder een stoel terecht was gekomen. Mensen zijn dan heel blij dat het mij gelukt is om die weer te vinden.”

Xan hoopt dat hij zijn zomerbaantje nog een tijdje kan uitvoeren. ,,Het zou wel mooi zijn als het straks een of twee auto’s per dag worden die ik kan wassen. Dit hangt er ook vanaf of het grote auto’s zijn en of ik nog moet sporten die dag. Ik speel tafeltennis en hockey en heb ook in de zomer een toernooi en een kamp van tafeltennis, dus ik heb nog wel wat te doen in de vakantie.”

Door Maranke Pater

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie