Afbeelding
Pixabay

Hotel-restaurants en zalen in financieel zwaar weer

15 juli 2020 om 08:00 Corona Coronavirus

NIJKERK De omzet van hotel-restaurants is op dit moment nog erg laag en dat vindt het college van burgemeester en wethouders zorgelijk, zo blijkt uit een brief aan de raad.

Wijnand Kooijmans

De praktijk is dat, ook na de versoepeling van de maatregelen, gasten voorzichtig blijven met boekingen. Bij een aantal hotels loopt het aantal boekingen ver achter bij die van vorig jaar. Was de bezettingsgraad toen 82 procent gemiddeld, nu is dat maar 40 procent. Hoteliers zijn, zo zegt het college, wel blij met de duidelijkheid die er nu is over de ‘coronaregels.’ Het geeft houvast, onder meer voor de inrichting conform de maatregelen.

BEZETTING Verwachtingen over de bezettingspercentages en omzet voor de komende maanden zijn, zo meldt het college, nog steeds moeilijk te geven. Soms is de bezetting ineens beter, daarna staat het hotel weer grotendeels leeg. De verwachting is dat er ongeveer anderhalve maand een aardig beeld is te geven over de periode erna.

CAMPINGS Er is wel een stijgende lijn in het aantal boekingen bij campings. Er is nog wel wat ruimte, maar verwacht wordt dat in de maanden juli en augustus en mogelijk ook september, de campings volgeboekt zijn. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Bijzonder wordt het genoemd dat gasten van dichterbij komen, bijvoorbeeld uit Nijkerk zelf, Amersfoort en Bunschoten. Het college zegt dat met de coronaregels buitengewoon zorgvuldig wordt omgegaan door de campingeigenaren.

ZALEN Het gaat, zo geeft het college aan, niet goed met reserveringen voor zalen, zowel groot als klein. Boekingen voor september en later worden vaak weer geannuleerd. Dat geldt voor partycentra maar ook voor de grotere congreszalen. Bijeenkomst met honderd personen zijn toegestaan maar de anderhalve meter afstand maakt dat in een aantal gevallen de groep met gasten toch een stuk kleiner moet zijn. Een aantal zalen blijft daardoor in ieder geval tot september dicht. Anderen ontvangen wel kleine groepen maar dit, zo zegt het college, kost de ondernemer meer dan het oplevert.

Het VVV informatiepunt heeft het drukker dan vorig jaar in deze tijd. Veel gasten zijn op zoek naar fiets- en wandelinformatie.

AANVRAGEN In de afgelopen periode zijn er rond de zeshonderd aanvragen gedaan voor een bijdrage uit de tijdelijke ondersteuningsregels zelfstandige ondernemers. Eigen consulten van de gemeente hebben de aanvragen opgepakt en afgehandeld. Omdat er een persoonlijk gesprek is gevoerd met alle aanvragers is de gemeente, volgens het college, goed op de hoogte van wat speelt. De aanvragers waren allen ook positief over de persoonlijke behandeling door de gemeente.

advertentie
advertentie