Afbeelding
Stoomgemaal Arkemheen

Stoomgemaal Arkemheen is coronaproof en gaat weer in werking

9 juli 2020 om 19:24 Activiteiten

NIJKERK Het stoomgemaal Arkemheen in Nijkerk is op zaterdag 18 juli weer voor het eerst in werking dit seizoen. De laatste dagen wordt er nog hard gewerkt aan de schepraderen. Volgens de vrijwilligers gaat het lukken.

Het oude gemaal is onder stoom; de buitenschepraderen scheppen het water uit de polder naar het Nijkerkernauw. De stokers stoken het vuurtje nog eens op en zorgen dat er druk op de ketel zit en dat die niet over de rooie gaat. De machinist laat de machine gesmeerd lopen en hij kan bezoekers alles vertellen over hoe het allemaal werkt. Er is een zomerletterspeurtocht voor de kinderen uitgezet en als het goede woord gevonden is, ontvangen ze een presentje.

TENTOONSTELLING Op de zolder van het bezoekerscentrum is de expositie ‘Kijk op de Dijk’ te zien. Drie vrijwilligers van het stoomgemaal hebben deze tentoonstelling gemaakt. Adriaan Schipper heeft maquettes gemaakt van de dijken en de sluis door de jaren heen en de meeste teksten op de panelen zijn van zijn hand. Cees van Dam heeft de tafels gemaakt en Clemens Viester heeft een schutsluis gemaakt en van allerlei klussen gedaan. Frans de Beer heeft een puzzel gemaakt voor kinderen. Buiten is er een Kijk op de Dijk buitenlab waar minidijken gebouwd kunnen worden. En live op de Zeedijk kan je natuurlijk de dijk echt beleven.

De nieuwe beheerder Bert Hulsker heeft samen met de vrijwilligers gezorgd voor een veilige omgeving. Belangstellenden zijn op zaterdag 18 juli weer welkom om het werkende stoomgemaal te bezoeken. Dat kan van 11.00 tot 16.00 uur, aan de Zeedijk 6 in Nijkerk. Entree: Volwassenen 4 euro en kinderen t/m 14 jaar 2 euro. Info: www.stoomgemaal-arkemheen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie