Afbeelding
Pixabay

Aanpak voedselverspilling werkt in Nijkerk

30 juni 2020 om 13:09 Overig

NIJKERK De aanpak van voedselverspilling blijft in de gemeente Nijkerk op de agenda staan. Eenmaal per kwartaal worden inwoners op de hoogte gehouden van de stand van zaken en wordt geprobeerd hen te inspireren voedsel te besparen aan de hand van recepten, ideeën en advies.

Wijnand Kooijmans

Gekeken wordt naar de mogelijkheden kleinschalige activiteiten op te zetten. Voorbeeld daarvan is dat Nijkerk mee gaat doen aan de verspillingsvrije week die in september wordt gehouden door de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Ook blijft Nijkerk aangehaakt bij de Proeftuin Voedselverspilling, die regionaal is opgezet binnen de Foodvalley. Waar mogelijk wordt meegedaan met regionale initiatieven.

PROEFTUIN De Proeftuin zet in op vier thema’s. Voor bedrijven is er bijvoorbeeld de werkplaats voedselverspilling, waar verder geprobeerd wordt om inwoners te activeren om verspilling van voedsel tegen te gaan. Overigens wordt nog gewerkt aan het verder vormgeven van de Proeftuin.

Binnen de regio Foodvalley heeft Nijkerk meegedaan aan het project Restaurants van Morgen. Dat richt zich op het verduurzamen van restaurants, en dan vooral op drie thema’s: de samenstelling van het voedsel op het bord, voedselverspilling en verantwoord inkopen. Onder de 23 restaurants die regionaal deelnamen, bevonden zich zes restaurants binnen de gemeente Nijkerk. Uiteindelijk hebben er drie meegedaan aan het meten van het effect van de genomen maatregelen.

PORTIES Het project heeft ertoe geleid dat de gemiddelde porties kleiner zijn geworden, waardoor de voedselverspilling met dertig procent kan worden gereduceerd. Uit vooronderzoek was gebleken dat groente het meest wordt verspild. In veel van de deelnemende restaurants kan groente nu vaak als bijgerecht worden besteld of bijbesteld. Ook dit leidt tot minder verspilling.

De optie om een kleinere portie te bestellen is toegenomen van 26,7 naar 40 procent. Het aantal dagmenu’s is niet toegenomen, het gerecht wordt vaker bepaald op basis van restjes. Aan watergebruik zijn door de maatregelen 8.754 douchebuurten bespaard en is 5,5 voetbalveld minder aan land gebruikt om voedsel te verbouwen. De CO2 uitstoot is afgenomen met 9.6 rondjes rond de wereld.

MAXIMAAL Van de deelnemers gaf 69 procent aan dat het project redelijk tot maximaal heeft bijgedragen aan het verduurzamen van hun restaurant. Deelnemers geven hun restaurant een hoger rapportcijfer als het gaat om duurzaamheid. In 2018 was dit cijfers een 5,1, in 2019 steeg dit naar 6,2. De pilot krijgt geen vervolg. Wel wordt gekeken om de huidige deelnemers te betrekken bij regionale ontwikkelingen.

Alleen de Jumbo heeft deelgenomen aan de campagne onder supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan. Veel supermarkten gaven aan dat ze wel interesse hebben, maar gebonden te zijn aan landelijk ketenbeleid. Verspreid door de Jumbo zijn informatieborden en -panelen te vinden met advies over verschillende productgroepen. Klanten kunnen een receptenboekje meenemen en een eetmaatje/koelkaststicker.

advertentie
advertentie