Afbeelding
Google Maps

Illegale houthandel wordt gelegaliseerd

24 juni 2020 om 13:58 Zakelijk

NIJKERK Houthandel/-zagerij Bouwman & Van Dijk aan de Slichtenhorsterweg in Nijkerk kan worden gelegaliseerd. Dit door de aankoop van het bedrijf van een vleeskalverenbedrijf in Harskamp.

Wijnand Kooijmans

Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders heeft in november 2019 aangegeven medewerking te willen verlenen aan legalisatie van het illegaal gevestigde bedrijf. Om deze reden werd al besloten de opgelegde dwangsom op te schorten tot 1 juli van dit jaar.

SLOOPMETERS Hiervoor moest worden voldaan aan de eis van het inleveren van voldoende sloopmeters. Daaraan kan nu worden voldaan door de aankoop van het bedrijf in Harskamp. Alle hierdoor inzetbare sloopmeters worden ingezet op het perceel aan de Slichtenhorsterweg in Nijkerk. Het gaat om rond de 1.798 vierkante meter.

Het te saneren bedrijf hoeft niet, zo was vooraf aangegeven, in de gemeente Nijkerk zijn gelegen. Voorwaarde was wel dat het binnen een gemeente moest zijn die het functieveranderingsbeleid Regio Foodvalley 2016 heeft vastgesteld. Voorwaarde voor de daadwerkelijke legalisatie kan plaatsvinden is dat de voormalige agrarische bebouwing in Harskamp ook daadwerkelijk wordt gesloopt.

LANDSCHAP Het door de houthandel/-zagerij ingediende plan om het terrein in Nijkerk in het landschap in te passen is al akkoord bevonden. Het komt, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, het kampenlandschap ten goede, de biodiversiteit en past de gebouwen voldoende in binnen het landschap Dat geldt ook voor de buitenopslag. In een overeenkomst wordt vastgelegd dat beheer en onderhoud langdurig zijn gegarandeerd.

Uit verschillende milieuonderzoeken is eveneens gebleken dat er geen belemmeringen bestaan tegen het legaliseren van het bedrijf. Alle hiervoor noodzakelijke onderzoeken zijn al uitgevoerd. Tijdens een bijeenkomst met omwonenden zijn drie bezwaren ingebracht. Getracht wordt hieraan tegemoet te komen, onder meer door gebruik van een andere inrit.

De omgevingsdienst Vallei is gevraagd alert te zijn op mogelijk geluidsoverlast buiten de openingstijden van het bedrijf.

advertentie
advertentie