Optreden van Het Gebeuren in de bibliotheek in Hoevelaken.
Optreden van Het Gebeuren in de bibliotheek in Hoevelaken. Bibliotheek Nijkerk

Recordaantal activiteiten door bibliotheek

22 juni 2020 om 13:54 Maatschappelijk

NIJKERK De Bibliotheek in Hoevelaken en Nijkerk hebben vorig jaar nog nooit zoveel activiteiten georganiseerd: meer dan 1.500 activiteiten met een recordaantal deelnemers: bijna 20.000. Het aantal bezoekers in de vestigingen liep echter iets terug en het aantal uitleningen daalde enigszins, maar het aantal leden zit al weer meerdere jaren in de lift. 

Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de Bibliotheek over 2019. Het aantal activiteiten van de Bibliotheek is flink toegenomen naar meer dan 1.500 bijeenkomsten. Totaal zijn daar bijna 20.000 deelnemers op af gekomen. Veel activiteiten vinden steeds meer plaats in nauwe samenwerking met andere lokale organisaties, schrijft de bibliotheek. 

Een belangrijke pijler zijn de activiteiten die de Bibliotheek op de scholen uitvoert om het leesplezier te stimuleren. Dat gaat om duizenden kinderen in de gemeente Nijkerk die in aanraking komen met kinderboekenschrijvers, theatervoorstellingen of projectlessen zoals Lezen is Scoren. Ook mediawijsheid en 21ste eeuwse vaardigheden organiseert de Bibliotheek voor het onderwijs. De Roboc@r wordt hiervoor ingezet en is een succes om meer te leren over techniek en programmeren.

Het aantal bezoekers in de vestigingen liep echter iets terug en het aantal uitleningen daalde enigszins

MINDER BEZOEKERS Het aantal bezoekers van de vestigingen in Hoevelaken en Nijkerk is iets gedaald naar bijna 185.000. De daling ligt voornamelijk in de vestiging Hoevelaken met ruim 5.000 bezoekers minder.

Het aantal uitleningen is met 3 procent gedaald naar ruim 310.000 uitleningen. Het aantal uitleningen van e-books neemt nog steeds toe, maar is in vergelijking met het totaal aantal uitleningen maar een klein deel: iets meer dan 13.000 e-books zijn er door leden geleend. Er zijn inmiddels meer dan 30.000 e-books en luisterboeken gratis beschikbaar voor leden van de Bibliotheek. Ook de door de Bibliotheek ontwikkelde apps als Vakantiebieb en Luisterbieb worden veel gebruikt. Deze zijn niet meegenomen in de telling. Op www.onlinebibliotheek.nl staan hiervoor alle mogelijkheden.

Roel Zuidhof, directeur van de Bibliotheek, wijst op de enorme boost aan uitleningen door corona: ,,Toen we als bibliotheek dit jaar de vestigingen moesten sluiten, wisten zowel leden als niet-leden heel snel de e-books van de bibliotheek te vinden en dat leverde spectaculaire statistieken op die bijna recht omhoog schoten. Dat is natuurlijk geweldig en we hebben veel mensen op weg geholpen om e-books te kunnen gebruiken."

MEER LEDEN Het totaal aantal leden is opnieuw gestegen met bijna 2 procent naar 9.250 leden. Dit komt vooral door het aantal nieuwe leden tot 12 jaar (ruim tweehonderd nieuwe kinderen die lid zijn geworden) en de betalende leden 18-plus: ruim tachtig nieuwe leden. ,,Het lidmaatschap voor kinderen is van groot belang”, aldus Roel Zuidhof. ,,Niet alleen omdat het gratis is, maar om zo het (voor)lezen en bezig zijn met taal te stimuleren. De taalachterstand neemt alleen nog maar toe in plaats van af en daar hebben we naast de bibliotheek iedereen hard voor nodig: ouders, opa’s en oma’s en school. Ook helpt het project BoekStart om zo vroeg mogelijk het (voor)lezen te stimuleren."

Roboc@r in het Corlaer College.
Een voorleesmiddag.
Een zondagmiddagconcert in de bibliotheek in Nijkerk.
Taarten proeven vanwege 50 jaar bibliotheek Hoevelaken.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie