Afbeelding
Harry Koelewijn

Extra personeel zorgt voor minder instroom bijstand

22 juni 2020 om 10:57 Politiek

NIJKERK De uitbreiding van medewerkers binnen het team Werk met 3,5 mensen heeft positieve effecten tot gevolg gehad. Hiermee is een positieve bijdrage geleverd aan het niet verder oplopen van het aantal mensen in de bijstand. Maar ook aan het halen van de doelstelling ‘Iedereen telt en doet mee.’

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Nijkerkse gemeenteraad. In financiële zin is de behaalde bezuiniging maar beperkt. Aangegeven wordt dat het alleen kijken naar de uitgaven voor bijstand geen goede basis is om te bepalen wat de stand van zaken is als het gaat om de uitvoering van de Participatiewet. Maar ook niet om de bepalen of het college de juister stappen zet. Daarvoor moeten meerdere zaken tegen elkaar worden afgewogen. Daarmee kan duidelijk worden gemaakt welk verschil is gemaakt voor inwoners.

TOEGENOMEN Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is het bestaan van inwoners zowel in omvang als in complexiteit toegenomen. De inwoners die een beroep doen op de bijstand vormen een groep waar vaak meerdere issues spelen. Waar mogelijk worden ze stapsgewijs naar deelname aan de maatschappij en/of naar (on)betaald werk geleid.

De inwoners die in staat zijn te werken zijn merendeel ook geplaatst. De economische situatie en werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Amersfoort hebben daaraan bijgedragen maar ook de inzet om te voorkomen dat mensen in de bijstand terecht komen. Ook bij een gunstige economie zijn bij inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt  intensieve trajecten gericht op lange termijn resultaten noodzakelijk om tot een duurzame uitstroom te komen.

ACTUEEL De invoering van de Participatiewet hangt nauw samen met ontwikkelingen op het gebied van onder meer de economie. Heel actueel is de vraag daarom welke invloed de corona-crisis gaat hebben. Door het college wordt rekening gehouden met een behoorlijke instroom aan mensen die een beroep doet op de bijstand.

Alles wordt in het werk gesteld om deze mensen zo snel mogelijk weer richting werk te begeleiden. Waarbij tegelijk de investering in mensen die moeilijk aan werk geholpen kunnen worden gewaarborgd blijft. Daarnaast gaat, zo zegt het college, de toestroom van voormalige Wajong-inwoners onverminderd door gaat. 

STATUSHOUDERS Het bestand aan statushouders is in het afgelopen jaar met 37 inwoners gedaald. De investering in de extra formatie heeft, zo zegt het college, bij gedragen aan dit positieve effect. Dan was ook niet te ontkomen geweest aan een verhoging van de bijstandsuitgaven.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie