Afbeelding
pixabay

Meer woningen op hectare én hoogbouw door eisen raad aan woningbouw

17 juni 2020 om 14:21 Politiek

NIJKERK Er moeten meer woningen op een stukje grond worden gebouwd en ook is niet te ontkomen aan hoogbouw binnen de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

Dat is, zo stelt het college van burgemeester en wethouders het gevolg van de door de raad geëiste wijzigingen van de Woonvisie 2000+. Door de raad is onder meer vastgesteld dat het aandeel sociale woningbouw 35 procent moet bedragen en daarvan maximaal vijf procent sociale koop mag zijn.

GRIP Tijdens de behandeling van de woonvisie gaf de raad aan meer dan voorheen grip te willen hebben op het woonbeleid. Hierdoor komen er, zo zegt het college, een aantal nieuwe eisen bij als het gaat om woningbouwplannen. Dat maakt hen voor ontwikkelaars niet eenvoudiger plannen van de grond te krijgen. Los van dit stelt het college dat de voornaamste oplossing voor de huidige situatie op de krappe woningmarkt het bouwen van meer woningen is.

Wanneer meer eisen aan woningbouw worden gesteld moet, zo geeft het college aan, gewaakt worden voor vertraging en het wegvallen van plannen. De praktijk moet uitwijzen of de eisen van de raad al dan niet van invloed zijn op het totaal aantal te bouwen woningen. Aangegeven wordt dat het college door de door hen gekozen percentage het financiële effect voor de gemeente beperkt te houden. De door de raad gestelde eisen betekenen dat bij de bouw van ongeveer vijfhonderd woningen de gemeente 1,4 miljoen euro minder incasseert.

EISEN Het dichter op elkaar bouwen en hoogbouw van woningen is een gevolg, zo geeft het college aan, van de eisen van de raad ten aanzien van de betaalbaarheid van de woningen. Ook vraagt de raad expliciet om andere woningtypen waardoor woningbouw er anders uit komt te zien. Hieraan moet aandacht worden besteed in de Omgevingsvisie.

De gemeenteraad wordt nu gevraagd een bedrag van 35.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de woonvisie. Hiernaast wordt aangegeven dat de prestatieafspraken met de corporaties moeten worden herzien. De corporaties moeten een nieuw bod uitbrengen dat is gestoeld op het nieuwe beleid.

advertentie
advertentie