Afbeelding
Provincie Gelderland

Zeven miljoen extra voor behoud Gelders cultuur en erfgoed

17 juni 2020 om 07:06 Corona Coronavirus

NIJKERK Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland trekt de komende maanden 7 miljoen euro uit voor cultuur en erfgoed in Gelderland. Het geld moet er voor zorgen dat instellingen niet nu al omvallen. Het bedrag komt bovenop de 50 miljoen euro die eerder al was toegezegd.

,,Cultuur en erfgoed in Gelderland moeten goed toegankelijk zijn voor inwoners, maar door COVID-19 staat die toegankelijkheid zwaar onder druk. We willen aanvullend op het Rijk en de gemeenten maatregelen nemen om te zorgen dat cultuur en erfgoed ook op de lange termijn in Gelderland beschikbaar blijven", legt gedeputeerde Peter Drenth uit. ,,Daarvoor zijn duidelijke keuzes nodig, want alles in stand houden is niet mogelijk. Gedeputeerde Staten (GS) gaan in gesprek met gemeenten en instellingen over hoe deze keuzes gemaakt moeten worden. In de tussentijd trekken we 7 miljoen euro uit om te zorgen dat instellingen niet nu al omvallen."

TIJD KOPEN Drenth: ,,We weten nu al dat corona in september niet over is. Het is duidelijk dat niet alles behouden kan blijven. Maar hoe gaan we kiezen wat we wel en niet willen en kunnen behouden? Dat besluiten we niet alleen. We gaan in gesprek met regio’s en met instellingen over hoe het verder moet na de zomer. In de tussentijd kopen we met die 7 miljoen euro tijd, om te zorgen dat er geen overhaaste ingrijpende beslissingen worden genomen.”

NOODOPROEP Tientallen culturele en erfgoedinstellingen deden de afgelopen periode een beroep op de provincie voor ondersteuning. ,,Veel instellingen hebben tekorten doordat ze noodgedwongen tijdelijk de deuren moesten sluiten", aldus Drenth. ,,Ook met de versoepelingen vanaf 1 juni 2020 zijn er nog steeds grote beperkingen. Vooral de voorzieningen die voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van publiek, komen in de problemen. We willen samen met gemeenten en instellingen een keuze maken. Het is belangrijk dat gemeenten instellingen kiezen die ze ook in de toekomst kunnen ondersteunen."

MAATREGELEN Tot aan september 2020 trekt de provincie 7 miljoen euro uit. Dat is bestemd voor de volgende maatregelen: medefinanciering landelijke maatregelen; subsidieregeling regionale podia vanaf 500 plaatsen; maatwerk regionale podia 300-500 plaatsen; aanpassing bedrijfsvoering aan geldende COVID-19-regels; ondersteuning herdenkingscentra; makersregeling; en samenwerking omroepen, regionale podia en theaters.

THEATERS Een deel daarvan is voor een subsidieregeling voor regionale podia en theaters die niet in aanmerking komen voor een bijdrage van het Rijk. Drenth: ,,Vanuit het Rijk is 48 miljoen euro beschikbaar voor regionale podia, filmhuizen en musea, waarvan gemeenten en provincie een deel meebetalen. Waarschijnlijk komen vooral instellingen uit Arnhem en Nijmegen hiervoor in aanmerking. Wij richten ons op theaters en podia met een regionale functie, die meer dan 500 stoelen hebben. Voor podia met 300 tot 500 plaatsen is maatwerk nodig en gaan we in gesprek met gemeenten. Voor kleinere theaters en podia zien we geen rol voor de provincie."

KASTELEN Ook komt er een tijdelijke subsidieregeling voor Gelderse kastelen, monumenten en regionale musea. ,,Veel kastelen en monumenten vallen buiten de landelijke regeling, omdat ze geen rijksmonument zijn. Monumenten, kastelen en forten zijn onderdeel van de brede culturele infrastructuur in Gelderland. Dit geldt ook voor grotere regionale musea. Deze spelen naast hun culturele en erfgoedfunctie ook een rol voor recreatie en toerisme binnen de provincie. Er komt ook geld voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de cultuur- of erfgoedsector. Het gaat om subsidie voor het mogelijk maken van activiteiten. Andere kosten die samenhangen met een zelfstandige beroepspraktijk vallen niet onder deze regeling."

HERSTELPROGRAMMA ,,We werken eraan om de Gelderse economie en samenleving uit de coronacrisis te helpen. We doen dat in deze overbruggingsfase met een bedrag van 50 miljoen euro. Daarnaast werken we aan een herstelprogramma. Dat programma bestaat uit maatregelen om alle sectoren en organisaties te ondersteunen die van groot belang zijn voor Gelderland."

advertentie
advertentie