Afbeelding
Aalt Guliker

Zwem- en waterpolovereniging Flevo dreigt te moeten stoppen door opstelling Optisport

12 juni 2020 om 15:43 Overig

NIJKERK Er moeten nog de nodige hobbels worden genomen wil de Nijkerkse gemeenteraad instemmen met een eenmalige bijdrage aan Optisport van 108.000 euro en een jaarlijkse verlaging van de exploitatievergoeding met 127.000 euro.

Wijnand Kooijmans

Tijdens de behandeling bleek dat alle fracties zich grote zorgen maken over de toekomst van de exploitatie van het zwembad en de sporthallen binnen de gemeente Nijkerk. Ten aanzien van het zwembad geldt dit zeker voor voorzitter Henno Koelewijn van zwem- en waterpolovereniging Flevo. Hij vreest dat zelfs het voortbestaan van de bijna 90-jarige oude vereniging in het geding komt door de wijze van exploitatie van Optisport.

TARIEF Koelewijn zegt dat Optisport een te scherp tarief heeft aangeboden en niet voldoende vooronderzoek heeft gedaan naar de beginsituatie. Hij vreest ook dat het voor de gemeente niet blijft bij de bedragen die Optisport nu vraagt en geeft aan de gemeente voor een financiële misstap te willen behoeden.

Volgens Koelewijn moeten de verenigingen die gebruik maken van het zwembad sinds de opening 108 procent meer moeten betalen voor het gebruik van het bad. Dat heeft te maken met de uitbreiding van het aantal banen van vijf naar acht. De verenigingen zijn echter nooit op de hoogte gebracht van de verhogingen zoals deze worden doorgevoerd. Het starttarief is voor Flevo zeventien euro per uur duurder dan in Bad Bloemendal.

HUUR Voor de huur van het bad betaalde in 2018 Flevo in totaal 41.000 euro per jaar voor het gebruik van het bad. In 2021 wordt dat 71.000 euro. Volgens Koelewijn kan zijn vereniging dit bedrag niet heel lang opbrengen. Of de contributie moet flink worden verhoogd met als gevolg dat leden gaan opzeggen. Mochten de tarieven niet veranderen, dan ziet Koelewijn voor zijn vereniging het eind in zicht.

Waarmee het tekort voor Optisport alleen maar groter wordt Koelewijn vindt dat wordt voorbij gegaan aan de doelstellingen van het zwembad. Binnen de gemeente Nijkerk betaalbaar huisvesten van de basissport zwemmen en waterpolo en het daarmee samenhangende verenigingsleven.

DIRECTEUR Directeur Erwin van Iersel van Optisport geeft aan dat het verlies in 2019 voor zijn bedrag 573.000 euro was. Waarbij Nijkerk één van de weinigen gemeenten is die, indien de raad meewerkt aan het verzoek van Optisport, nog altijd 250.000 euro per jaar van zijn bedrijf ontvangt. Waar in de meeste gevallen gemeenten geld moeten toeleggen wanneer zijn bedrijf de exploitatie van sportcomplexen voert.

De raadsfracties willen zekerheid dat de exploitatie door Optisport gewaarborgd blijft maar ook vastgelegd dat het bedrag van 107.000 euro is gerelateerd aan de verliezen die worden geleden. Men vindt dat Optisport bij de aanbesteding een veel te optimistisch bod heeft neergelegd. Daarnaast speelt nog een brief van Sportfondsenbaden dat zij, indien de vergoedingen worden verstrekt aan Optisport, goedkoper uit de bus zouden zijn gekomen bij de aanbesteding. Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat deze organisatie dat juridisch niet hard kan maken.

MUUR Meerdere fracties vinden dat ze min of meer met de rug tegen de muur worden gezet. De opmerking van directeur Van Iersel dat bij het niet akkoord gaan met het verzoek van Optisport de raad maar een andere partij moet zoeken die is geïnteresseerd in de exploitatie viel niet in goede orde. Zeker niet gezien zijn opmerking dat de raad daarmee de inwoners van de gemeente Nijkerk met hogere lasten opzadelt.

De raad wil ook meer garanties ten aanzien van onder meer het schoonmaken van de sportcomplexen. Met vindt dat daarin op korte termijn verbetering komt. En dat de nu voorgestelde oplossing structureel is en de raad niet het risico loopt dat het contract in 2021 alsnog wordt opgezegd. Dat is de termijn dat de aandeelhouders van Optisport garant willen staan voor de verliezen. Overeenkomsten met Optisport contractueel veel beter en harder moeten worden vastgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie