Gert-Jan Koetsier, manager van de Food Academy Nijkerk.
Gert-Jan Koetsier, manager van de Food Academy Nijkerk. Maranke Pater

Food Academy Nijkerk houdt stand tijdens crisis

10 juni 2020 om 14:00 Corona Coronavirus

NIJKERK De Food Academy Nijkerk was dit jaar net gestart met opleidingen voor jongeren die een baan willen in de foodsector toen in maart corona toesloeg. Gert-Jan Koetsier, manager van de FAN, ziet een voorzichtig herstel in werkgelegenheid en mogelijkheden voor de huidige en nieuwe MBO-studenten.

Er ontstond volgens Koetsier verontrustende reactie in de foodsector, nadat de minister president de lockdown had aangekondigd: ,,Ondernemers wisten nog niet wat ze moesten doen met het te verwachten ziekteverzuim en de productie. Voorbereiders leveren vaak aan de retail en de foodservice. De retail kreeg door de crisis een enorme boost omdat mensen gingen hamsteren. In de foodservice nam de werkgelegenheid af, want de horeca mocht niet open gaan.” Koetsier besloot een service aan te bieden aan bedrijven van collegiale in- en uitleen, waarbij bedrijven werknemers bij elkaar konden inzetten bij een verhoogd ziekteverzuim. 

In een crisissituatie blijft het belangrijk om werknemers op te leiden.

,,Uiteindelijk bleef hier in de regio een groot aantal coronabesmettingen uit. Het ziekteverzuim werd opgevangen door het eigen personeel en de inzet van uitzendkrachten. Toch heeft de Food Academy zich wel kunnen laten zien aan bedrijven waar we nog geen band mee hadden.” Waar veel mbo-opleidingen stopten of stages gestopt werden, konden de studenten van de FAN door blijven werken. Koetsier is blij dat veel ondernemers vonden dat de Food Academy hoe dan ook door moest blijven gaan met lesgeven. ,,In een crisissituatie blijft het belangrijk om werknemers op te leiden, ook al gaat het nu over overleven en het op peil houden van de productie.”

ONLINE LES Studenten van de FAN hebben de afgelopen weken gewerkt volgens een online lessysteem. De docent maakt gebruik van MS Teams, waarmee ze gelijk de lessen opneemt. ,,Dit was belangrijk omdat studenten soms ook extra ingezet konden worden. Op deze manier konden ze de lessen terugkijken op een moment waarop ze zelf tijd hadden.” Nu de maatregelen versoepeld worden, starten de reguliere lessen ook weer. ,,We horen geluiden dat studenten er echt weer behoefte aan hebben om fysiek les te hebben. De FAN geeft les bij de bedrijven zelf waar studenten van verschillende bedrijven bij elkaar kwamen. Op deze manier hadden ze ook de kans om andere werkplekken te bekijken. Hier ligt ook de uitdaging voor het opstarten van de fysieke lessen, want we volgen de maatregelen van het RIVM. Daarbij zijn externe bezoeken niet wenselijk.”

We zijn nog volop aan het brainstormen hoe we het fysieke onderwijs weer vorm gaan geven.

Het is goed mogelijk dat de studenten van de FAN moeten uitwijken naar een externe locatie. ,,We zijn nog volop aan het brainstormen hoe we het fysieke onderwijs weer vorm gaan geven. Binnen de foodsector wordt natuurlijk al volgens de HACCP-regels gewerkt, dus er is al sprake van het nemen van veel hygiënische maatregelen op de werkvloer.” De Food Academy Nijkerk biedt momenteel de opleiding Foodoperator en Foodtechiek in samenwerking met de Techniek Academie in Harderwijk. Er wordt gewerkt aan de nieuwe opleiding Food Logistiek. Er wordt ook les gegeven op Aeres MBO. Voor meer informatie: www.foodacademynijkerk.nl.

Bekijk hieronder de bijbehorende video. 


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Nijkerk.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie