Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

'Verwachte buien bieden minimaal verlichting tegen droogte'

3 juni 2020 om 13:48 Natuur en milieu

NIJKERK (ANP) De komende dagen is er kans op buien, maar deze zullen de kurkdroge grond slechts tijdelijk en minimaal verlichting brengen. Weeronline verwacht dat er in een week ongeveer 20 millimeter regen valt, bij lange na niet genoeg om de droogte enigszins te verhelpen.

2020 is tot dusver veruit het droogste jaar ooit gemeten: het neerslagtekort bedraagt op dit moment bijna 180 millimeter. De verwachte buien, waarbij op de ene plaats meer regen kan vallen dan op de andere, stabiliseren het neerslagtekort slechts tijdelijk. In de tweede helft van juni keert het zonnige, droge en warme weer naar verwachting weer terug.

In bijna heel het land staat het grondwaterpeil momenteel veel lager dan normaal. Op tal van plekken gelden sproeiverboden voor de landbouw. Waterbedrijf Vitens roept particulieren dringend op om zo zuinig mogelijk te zijn met drinkwater, omdat het bedrijf de vraag op warme dagen bijna niet meer kan bijbenen. De droogte is goed zichtbaar in de natuur en op dit moment vergelijkbaar met eind juli 2018. Toen kleurde het gras ook geel en lieten bomen hun bladeren vallen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie