Afbeelding
Lugt in je gezin

Steunouders bieden hulp aan Nijkerkse gezinnen

3 juni 2020 om 13:18 Maatschappelijk

NIJKERK Als ouders wel wat extra hulp kunnen gebruiken, maar niet of nauwelijks op hun eigen netwerk kunnen terugvallen, dan kunnen zij een beroep doen op zogenaamde steunouders. Zij vangen de kinderen een of meerder dagdelen op, om de ouders wat ruimte en lucht te geven. In Nijkerk kunnen ouders in deze situatie terecht bij Steunouder Nijkerk, wat gecoördineerd wordt door Rachel Bredemeijer en Arda van der Lugt. ,,Je bent een soort buurvrouw of buurman 3.0." 

Steunouder Nederland bestaat al heel wat jaren, maar is nieuw in Nijkerk. Wel kunnen de twee Nijkerkse steunoudercoördinatoren varen op hun expertise. Al anderhalf jaar zijn de twee aan het pionieren. Van der Lugt heeft zelf veel ervaring met het steunouderschap en zette al vaker haar deuren open voor kinderen die op haar pad kwamen. ,,Ik ben moeder van vijf tienerjongens. Voordat mijn oudste werd geboren, werkte ik in de zorg met mensen met een meervoudige beperking. Het zorgen voor het kwetsbare zit in mij geworteld." Als 18-jarige student draaide Van der Lugt graag mee in het gezinshuis van haar oom en tante, als ondersteuning en een beetje lucht voor het gezin. ,,Na mijn eerste zoon heb ik 20 jaar lang mijn hart en deur opengezet voor kinderen die op mijn pad kwamen. Zo hebben we heel wat kinderen gezien in de afgelopen jaren." 

HELPENDE HAND Rachel Bredemeijer is getrouwd en moeder van vier kinderen. Nadat ze 16 jaar als doktersassistente in een huisartsenpraktijk had gewerkt, bleef ze vier jaar thuis om fulltime moeder te zijn. ,,Een periode die ik enorm waardevol heb gevonden. Toch ontstond het verlangen om weer aan het werk te gaan, buiten mijn gezin om. Een vriendin van mij had een burnout, waardoor ik op haar dochtertje paste en Arda paste ook vrij vaak op kinderen in haar netwerk. Hoe moeilijk is het als je zelf dat netwerk niet hebt? Zelf ben ik gezegend met een groot netwerk om mij heen en heb ik in de afgelopen jaren mogen helpen in gezinnen waar de nood hoog was. Ik ben dankbaar dat ik nu als coördinator díe gezinnen mag ondersteunen die dit netwerk níet hebben en hen op deze manier de helpende hand kan bieden."  

MEER LUCHT Steunouder Nijkerk richt zich op gezinnen met een beperkt netwerk en die niet eenvoudig kunnen terugvallen op bijvoorbeeld familie of vrienden. ,,Op deze manier kunnen de kinderen in de wijk of in de stad door iemand opgevangen worden, zodat er wat meer lucht komt in het gezin en de situatie ook minder kwetsbaar wordt." Ze noemt als voorbeeld een moeilijke scheiding waarbij de ouders tijd nodig hebben om de boel weer op de rit te krijgen. ,,Dan is het fijn als je kind ergens een paar dagdelen kan spelen. Of ouders die een huilbaby hebben en geen netwerk hebben om de baby even bij te brengen om zelf op adem te komen. Soms moet een ouder opgenomen worden in het ziekenhuis. Dan is het fijn als de andere ouder een plek heeft waar een kind kan spelen.” 

Potentiële steunouders en hulpvragers kunnen contact opnemen via nijkerk@steunouder.nl

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie