Joke van Heezick en Jaap Roele vertellen over hun manieren om senioren door deze crisis heen te slepen.
Joke van Heezick en Jaap Roele vertellen over hun manieren om senioren door deze crisis heen te slepen. Maranke Pater

Samen zorgen voor ouderen in coronatijd

3 juni 2020 om 14:00 Corona Coronavirus

NIJKERK Ouderen in Nijkerk hebben de laatste maanden veel te verduren gehad door de coronacrisis. Joke van Heezick, teammanager van Beweging 3.0, waar verzorgingshuizen De Pol en Sint Jozef onder vallen, en Jaap Roele, voorzitter van de PCOB, gingen met de Stad Nijkerk in gesprek over hun manieren om senioren door deze crisis heen te slepen.

Hoe ondersteunen jullie ouderen in deze tijd?

Jaap Roele: ,,De PCOB is gestart met een telefooncirkel van vrijwilligers die samen een aantal leden van de bond bellen die thuis in zelf opgelegde quarantaine zitten. Mensen hebben steeds meer behoefte om hun verhaal te vertellen. We horen negatieve geluiden, maar vooral positieve verhalen. Telefoongesprekken duren deze laatste weken ook wat langer. Via de Telefooncirkel komen we veel over de situatie van mensen te weten. Laatst kregen we iemand aan de telefoon die was gevallen. Er is toen een vrijwilliger naartoe gegaan om deze persoon te ondersteunen. Gelukkig zijn er ook veel ouderen die vanuit de buurt hulp krijgen als ze iets nodig hebben of als er iets aan de hand is. Er is ook een groep ouderen die juist heel vitaal is en geen behoefte heeft aan een telefoongesprek. Natuurlijk is dat ook prima.”

Joke van Heezick: ,,We zijn heel blij dat de bewoners van onze locaties weer beperkt bezoek mogen ontvangen. Volgens de landelijke richtlijn is de eerste stap: één vaste bezoeker per bewoner en alleen op locaties die minimaal veertien dagen vrij zijn van een coronabesmetting. Voor bewoners van de Pol en Huize Sint Jozef is het sinds 28 mei al mogelijk: zij ontvingen bezoek van hun naasten. Na weken elkaar niet live gezien te hebben, een bijzonder fijn moment. Ons doel is om het leven van onze bewoners ook in deze situatie zoveel mogelijk aangenaam te maken. Dat was bij het ingaan van de bezoekersstop geen gemakkelijke opgave, omdat een groep bewoners moeilijk kan begrijpen waarom de maatregelen er zijn.”

Ons doel is om het leven van onze bewoners ook in deze situatie zoveel mogelijk aangenaam te maken.

Waar maken jullie je zorgen over als Beweging 3.0 en PCOB?

Jaap Roele: ,,Ik ben heel benieuwd hoe het in de nabije toekomst gaat. De activiteiten die we gepland hadden voor het komende jaar, zoals het voorjaarsreisje en het najaarsreisje, zijn voorlopig geannuleerd. We zien het niet zitten om met een grote groep ouderen met mondkapjes op in een bus die maar voor de helft gevuld mag worden op pad te gaan. Hoe kunnen we toch activiteiten ondernemen als we maar op 1,5 meter afstand van elkaar mogen zitten? Het is een kwetsbare groep, dus we kunnen het ons niet permitteren dat er mogelijk besmettingen plaatsvinden. Een vaccin is er nog niet en als het al in ontwikkeling is, duurt dat even voor het ook daadwerkelijk effectief is.”

Joke van Heezick: ,,We zijn erg blij dat we de eerste stap kunnen zetten in de versoepeling van de bezoekregeling. Om het risico op besmetting met het coronavirus voor bewoners, bezoekers en zorgmedewerkers zo klein mogelijk te houden, gelden bezoekregels. We vragen bezoekers om zich strikt aan deze regels te houden. We begrijpen heel goed dat deze regels soms best lastig kunnen zijn. Maar ze zijn nodig. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor het naleven van de bezoekregels zodat de kans op besmettingen zo klein mogelijk blijft. Bij een verdenking of een vastgestelde besmetting, moeten we weer een stap terug doen in de versoepeling. En dat betekent dan opnieuw een bezoekersstop voor een locatie of afdeling binnen een locatie, wat voor bewoners en naasten een grote impact heeft.”

We ontvangen veel kaartjes, tekeningen, knutsels en bloemen.

Wat doen jullie om toch activiteiten te organiseren?

Jaap Roele: ,,We merken dat ouderen wel digitaal vaardiger worden. Van de 600 leden zijn er 200 mensen waar we een e-mailadres van hebben. De komende tijd gaan we bekijken hoe we ouderen digitaal kunnen bereiken. We richten ons nu met de Telefooncirkel op alleenstaanden van boven de 80, maar gaan waarschijnlijk ook buiten die leeftijdsgroep bellen, omdat er ook echtparen zijn waarbij één van de partners gezondheidsklachten heeft. Dan is het prettig om af en toe een luisterend oor te hebben."

Joke van Heezick: ,,Het is zo mooi dat heel snel na het besluit van de regering over de bezoekersstop er heel veel creativiteit is ontstaan om bewoners en mensen van buiten toch met elkaar in contact te brengen. We ontvangen veel kaartjes, tekeningen, knutsels en bloemen. Primera bracht Huize Sint Jozef kaarten en leesbladen. Familie kan een USB-stick aanleveren met foto’s en filmpjes. Er worden puzzels en spelletjes aan bewoners uitgedeeld. Binnen Huize Sint Jozef ontvangt elke afdeling een activiteitenbak met gezelschapsspellen, potloden en andere materialen. Een medewerker met toneeltalent is bij bewoners langs geweest, een andere medewerker speelt gitaar. We zijn ook gestart met een babbelbox, waarbij via een raam met een rooster contact mogelijk is tussen bewoners en hun naasten. Onze 1700 vrijwilligers die nu ook niet meer op de locatie mogen zijn, bellen bewoners via een belcirkel. Er zijn mooie stoepkrijttekeningen gemaakt en bloempotjes gebracht. Oranjevereniging Nijkerk bracht bloemen voor bevrijdingsdag. Er zijn regelmatig optredens, van een kerkband tot orkestleden van NSFC en zelf Rob de Nijs. Nijkerk Sportief en Gezond regelde een work-out en bewoners deden mee vanaf hun kamer en balkon.”


Steunbetuigingen die de senioren in de zorgcentra ontvingen. - Maranke Pater

Hoe is de samenwerking met instanties als de gemeente en Sigma?

Jaap Roele: ,,Als PCOB zijn wij onderdeel van een centraal overleg tussen de UVV, Sigma en de gemeente. Hierdoor kunnen we gezamenlijk coördinerend te werk gaan, wat erg fijn werkt. We hebben als PCOB hier ook een bijdrage aan kunnen leveren. We draaien met de anderen mee in het project rondom de straatcoördinatoren. Iedere twee weken hebben we een digitaal centraal overleg met Sigma en andere instanties. De gemeente heeft een goede leidende rol in dat overleg.” Joke van Heezick: ,,De samenwerking met de gemeente Nijkerk is goed: er zijn korte lijnen en we weten elkaar goed te vinden in de samenwerking voor ouderen en kwetsbare mensen in Nijkerk. De vrijwilligerscoördinatoren hebben contact met Sigma en wisselen activiteiten en ideeën op het gebied van welzijn en vrijwilligerswerk.”

Kijk allemaal hoe je daar zelf aan kunt bijdragen. Vanuit de gemeente zullen wij dat ook doen.

BETROKKENHEID Wethouder Harke Dijksterhuis spreekt de organisaties regelmatig: ,,Dat geeft ook in deze tijd een beeld van hoe het met de ouderen gaat. Sommige ouderen hadden het zwaar, toen ze de afgelopen tijd geen bezoek konden ontvangen en thuis moesten blijven. Anderen geven aan dat er niet zo veel is veranderd. Ze hebben hun partner nog en deden altijd al hun dingen in en om het huis.” De betrokkenheid van de inwoners, de vele vrijwilligers en de professionele organisaties vindt Dijksterhuis hartverwarmend: ,,Ik ben daar blij mee. Ik hoop dat we die aandacht de komende tijd vast kunnen houden. Ook als de maatregelen langzamerhand versoepelen. Daarom een oproep: kijk allemaal hoe je daar zelf aan kunt bijdragen. Vanuit de gemeente zullen wij dat ook doen.”

Bekijk hieronder de bijbehorende video.


Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Nijkerk.

Door Maranke Pater

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie