Afbeelding
Pixaby

Forse prijsdaling van oud papier in Nijkerk

20 mei 2020 om 15:44 Politiek

NIJKERK Inzamelaars van oud papier ontvangen met ingang van 1 juni een lagere vergoeding van de gemeente Nijkerk. Het bedrag wijzigt van 45 naar 25 euro per ton.

Wijnand Kooijmans

De prijsaanpassing is een gevolg van de sterke terugloop van de export van oud papier en karton naar China. Hierdoor zijn de marktprijzen sterk gedaald. Naast de verlaging van de vergoeding door de gemeente aan scholen, verenigingen en kerken heeft dit ook een negatief effect op de afvalstoffenheffing in 2021. Door het college van burgemeester en wethouders wordt in een brief aan de raad aangegeven dat de heffing hierdoor naar waarschijnlijk stijgt.

Met de brief wil het college de raad voorbereiden op de gevolgen van de daling van de prijs van oud papier. Het inzamelen van oud papier vindt in Nijkerk voor een groot deel plaats via inzamellocaties bij scholen en verenigingen die daarvoor een vergoeding ontvangen. De nieuwe prijs is de minimale garantievergoeding, zodat het huidige inzamelsysteem kan blijven functioneren. Het college geeft aan wel te beseffen dat de lagere inkomsten betekenen dat dit direct gevolgen heeft voor activiteiten die daaruit worden betaald.

Het college verwacht bij de eerste bestuursrapportage meer inzicht te kunnen geven over de gevolgen van het wegvallen van de inkomsten uit oud papier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie