Afbeelding
Paul Nolens

Aantal boetes corona-virus beperkt

15 mei 2020 om 19:15 Corona

NIJKERK In Nijkerk zijn toen nu toe vijf boetes uitgedeeld voor overtredingen rond de corona-regels. Het gaat dan vooral om mensen die aanwezig waren op locaties die gesloten waren. Daarnaast zijn er tachtig waarschuwingen uitgedeeld. De voornaamste oorzaak hier is het houden van onvoldoende afstand.

Wijnand Kooijmans

De cijfers blijken uit de brief die door het college van burgemeester en wethouders is gestuurd aan de gemeenteraad. Er is geen sprake van grote openbare orde incidenten. Wel wordt een toename gezien van het aantal meldingen van meer dan twee personen in een auto. Ook wordt er meer jeugd gezien tijdens de surveillances.

JONGEREN De gebiedsteams in Nijkerk hebben het onverminderd druk. Bij een aanzienlijk deel van de meldingen zijn jongeren betrokken. Door de corona-crisis lopen situaties thuis vaak sneller hoog op. De meldingen met betrekking tot onrust in de thuissituatie zijn regelmatig gerelateerd aan financiële- en organisatorische problemen.

Een aantal organisaties, waaronder Optisport, heeft van de gemeente Nijkerk uitstel van betaling gekregen tot 1 september. Bij de gemeente zijn 512 aanvragen binnen gekomen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemer (TOZO). Hiervan hadden er 499 betrekking op levensonderhoud en 13 voor bedrijfskapitaal.

OPGEPAKT Van de aanvragen zijn er 332 afgehandeld, 73 in behandeling en 107 moeten nog worden opgepakt. Naast het beroep op inkomensondersteuning worden via de ondernemersdesk in toenemende mate vragen gesteld over de toepassing van de landelijke richtlijnen in de diverse sectoren. Door de gemeente wordt met de betrokken nagedacht over de uitvoering van de versoepeling van de aangekondigde verruimingen.

Door het college wordt een toename gezien van winkelend publiek. De inzette regulering van de toegang van delen van de binnenstad van Nijkerk wordt daarom voortgezet. Verwacht wordt dat de komende tijd extra aandacht nodig blijft voor de naleving van de richtlijnen in de winkelstraten,supermarkten, op de weekmarkten en bij standplaatsen.

EREHAGEN De gemeente staat, onder voorwaarden, de vorming van erehagen tijdens uitvaarten toe. In goed overleg met de uitvaartondernemers wordt hieraan medewerking verleend. Indien de aangekondigde maatregelen doorgang vinden mag er vanaf 1 juni ook weer worden getrouwd op locatie. Voorwaarde blijft een maximaal aantal aanwezigen van dertig en de anderhalve meter afstand.

Het college is zich verder aan het oriënteren op de mogelijkheden toch weer vergaderingen te houden in het stadhuis. Gekeken wordt naar de consequenties hiervan en hoe cruciale processen zo goed mogelijk doorgang kunnen vinden.

advertentie
advertentie