Landgoed Slichtenhorst
Landgoed Slichtenhorst Archief BDU Media

Raad van State tikt Gemeente Nijkerk op de vingers over bestemmingsplan

13 mei 2020 om 17:06 Politiek

NIJKERK Vier indieners van bezwaarschriften tegen het bestemmingsplan Buitengebied 2017 van de gemeente Nijkerk zijn in het gelijk gesteld door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bezwaar van het Landgoed Slichtenhorst is gelijktijdig ongegrond verklaard.





Wijnand Kooijmans

Door de afdeling was 29 januari 2019 al een tussenuitspraak gedaan. Hierbij werden door de Raad van State vijf gebreken in het oorspronkelijke plan geconstateerd. De gemeente kreeg de opdracht binnen 26 weken dit te herstellen. Dit resulteerde in zowel een wijziging van het plan als een veegplan met als doel de fouten te herstellen.

EXEMPLAAR Drie bezwaren waren gericht tegen het feit dat de eerste herziening een onjuist exemplaar was en daarna een correct exemplaar ter inzage is gelegd. Dat doet bij hen de twijfel rijzen of de juiste versie wel door de raad is vastgesteld. Op dit punt stelt de Raad van State hen in het ongelijk. Het hoogste Nederlandse rechtscollege komt wel tot het oordeel dat bij de vaststelling van het veegplan de gemeenteraad niet de benodigde zorgvuldigheid in acht heeft genomen.

Door drie indieners is aangevoerd dat het veegplan ten onrechte voorziet in nieuwe, strengere voorwaarden om extra buitenopslag toe te staan. Volgens hen is deze wijziging niet gemotiveerd en is deze ook te beperkend voor hun bedrijfsvoering. Door de gemeenteraad is aangevoerd dat de verstedelijking van het buitengebied snel toeneemt door buitenopslag bij niet agrarische bedrijven. Daarom wordt bij een verzoek om extra buitenopslag compensatie geëist.

VEEGPLAN De afdeling Bestuursrechtspraak is van oordeel dat de regels van het veegplan, op grond waarvan voor elke vierkante meter aan buitenopslag een vierkante meter aan gebouwen moet worden gesloopt nieuw is. De gemeenteraad heeft naar de mening van de afdeling niet kunnen motiveren waarom een regeling voor gebouwen ook moet worden toegepast op buitenopslag. Ook in het regionaal functieveranderingsbeleid heeft de afdeling daarvoor geen motivatie aan getroffen. Dat maakt dat de bezwaarden op dit punt in het gelijk worden gesteld.

Ook Landgoed Slichtenhorst heeft bezwaar aangetekend bij de Raad van State. Zij kan niet instemmen met de verkleining van de maximale toegestane omvang van de mestplaat binnen de bestemming ‘Wonen’ en de gewijzigde regeling voor erfontsluitingsweg en – paden. Ten aanzien van de mestplaat oordeelt de afdeling dat de gemeenteraad juist heeft gehandeld.

TERZIJDE Ook de kritiek op de erfontsluitingsweg en -paden wordt door de Raad van State terzijde geschoven. Dit omdat het landgoed nieuwe wegen en paden op haar gronden kan aanleggen, mits daarvoor een omgevingsvergunning wordt verleend. De gemeente Nijkerk wordt opgedragen dat de onjuistheden in het plan binnen vier weken worden verwerkt in het elektronisch vastgestelde plan dat voor iedereen is te raadplegen. De gemeente moet de in het gelijk gestelde partijen daarnaast ruim 5.500 euro aan kosten vergoeden.

advertentie
advertentie