De meesten basisscholen kiezen voor halve klassen, die de hele dag naar school gaan.
De meesten basisscholen kiezen voor halve klassen, die de hele dag naar school gaan. Hubert van Zanten

Versoepeling 'slimme lockdown' van start

11 mei 2020 om 07:36 Corona

NIJKERK Na bijna twee maanden thuis gaan veel kinderen vanaf vandaag weer naar school. Het basisonderwijs kan worden opgestart, omdat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt. Het kabinet verwacht dat de scholen veilig open kunnen zonder grote gevolgen voor het aantal besmettingen.

De basisscholen waren sinds 16 maart dicht. Leerlingen maakten thuis hun opdrachten, begeleid door ouders, en hadden digitaal contact met de meester of juf en met de klasgenootjes.

Leerlingen in het speciaal onderwijs gaan vanaf maandag weer volledig naar school. Op reguliere basisscholen gaan scholieren voor de helft van de tijd. Scholen mogen zelf weten hoe ze dat invullen. De meesten kiezen voor halve klassen, die de hele dag naar school gaan. Niet elke school gaat al op maandag open. Sommige schoolbesturen zeggen dat ze langer nodig hebben om hun gebouwen in te richten voor de lessen. Middelbare scholen kunnen mogelijk vanaf 2 juni weer deels open.

CONTACTBEROEPEN Kappers en andere contactberoepen zoals pedicures, paramedici, rij-instructeurs en schoonheidsspecialisten mogen vanaf maandag weer aan het werk. Voorwaarde is wel dat ze alleen klanten zonder coronaklachten helpen. Personeel mag mondkapjes dragen, maar dat hoeft niet. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij vooraf met de klant wordt besproken of het bezoek een risico oplevert.

Kappersbrancheorganisatie ANKO heeft een protocol voor veilig werken tijdens de coronacrisis opgesteld. De salons moeten er onder meer voor zorgen dat iedereen in de zaak 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Ook moeten medewerkers minimaal eenmaal per uur en in ieder geval voor en na de behandeling van de klant de handen kunnen wassen. "Zorg ook voor de aanwezigheid van verzorgende handcrème in een pompflesje", aldus ANKO.

Ook ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten heeft een hygiëneprotocol opgesteld. Dat is samengesteld op basis van onder meer de richtlijnen van het RIVM.

SPORTEN Vanaf maandag mogen volwassenen ook weer in georganiseerd verband sporten. Er mogen nog geen wedstrijden worden gehouden en de activiteiten mogen alleen in de buitenlucht plaatshebben. 

Sporters dienen zich aan een aantal regels te houden. Ze moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden en gezamenlijke kleedkamers of douches blijven dicht. Wie vanaf maandag weer wil zwemmen, moet zich thuis al omkleden. Dat staat in het protocol dat de Nederlandse zwembond KNZB, in samenwerking met partijen uit de zwembranche, heeft opgesteld.

Binnen sporten is tot nader order niet toegestaan. Daardoor blijven bijvoorbeeld de sportscholen, gymnastiekzalen, (950 clubs met in totaal 260.000 leden) en fitnesscentra voorlopig dicht.

Tot 1 september moeten de kantines gesloten zijn. Sportwedstrijden zijn tot dat moment ook niet toegestaan. Jongeren tot en met 18 jaar mogen sinds eind vorige maand weer sporten.

advertentie
advertentie