Afbeelding
Pixabay

Smidspol blijft optie voor windmolens in Nijkerk

9 mei 2020 om 08:55 Natuur en milieu

NIJKERK Bedrijventerrein De Smidspol in Nijkerk blijft voorlopig nog in beeld voor het plaatsen van windmolens. Ondanks verzet van natuurorganisaties. Wethouder Harke Dijksterhuis wil onder meer de uitkomsten van een onderzoek afwachten om te zien wat de gevolgen van windmolens op De Smidspol zijn voor de nabij gelegen polder Arkemheen, een Natura 2000-gebied.

Wijnand Kooijmans

Dijksterhuis krijgt bijval van in ieder geval de meerderheid van de raadsfracties. De wethouder neemt afstand van de beschuldiging van de LTO Noord Gelderse Vallei dat in januari al projectontwikkelaars zijn benaderd voor de komst van zonnevelden in het gebied tussen de Palestinaweg en rijksweg A28. Voorzitter Fije Visscher: ,,Cowboys die het gebied intrekken om hectares te ronselen voor zonnecentrales.”

BENADERD Volgens Dijksterhuis zijn de eigenaren van de gronden pas in maart van dit jaar benaderd door de gemeente, net voor de informatie openbaar werd
gemaakt.

Binnen de raad bestaat wel onduidelijkheid over het zoekgebied en vooral of dat beperkt blijft tot de genoemde veertig hectare. Henk de Greef (De Lokale Partij): ,,Wij willen hier absolute duidelijkheid over. Anders kan het zoekgebied wel worden uitgebreid tot nabij Bunschoten.” Volgens wethouder Dijksterhuis is het schipperen wat betreft de zoekgebieden. Het liefst ziet hij de zonnevelden zo dicht mogelijk langs rijksweg A28 geprojecteerd. ,,Maar daarbij zijn we ook afhankelijk van de medewerking van de grondeigenaren.”

GRENS Volgens hem gaat het om veertig hectare, maar kan niet in alle gevallen de grens precies worden bepaald, omdat een geschikt gebied daar net iets buiten kan vallen. Hierin wordt hij gesteund door Wim van Veelen (PRO21), die aangeeft dat hiermee de realisering van het ecologisch inrichten van zonnevelden ook is gediend. Alle partijen zijn het er wel over eens dat het zoekgebied voorlopig beperkt moet blijven tot de genoemde veertig hectare.

Matthias Blankesteijn (CDA) wil dat de raad altijd het laatste woord heeft als het gaat om het bepalen van de locaties waar zonnevelden worden gerealiseerd. Ook Boudewijn van der Woerd (VVD) wil dat de raad een duidelijke rol krijgt als het gaat om de aanleg van zonnevelden en de omvang daarvan.

LUXOOL Van der Woerd ziet het liefst ook dat het gebied Luxool voorlopig wordt geschrapt als mogelijke locatie voor de aanleg van zonnevelden. Hij wil eerst de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden op deze locatie afwachten voor het gebied wordt opgevoerd. Wethouder Dijksterhuis wil echter vasthouden aan dit gebied en lijkt daarin de steun te krijgen van de overige raadsfracties.

Ten aanzien van de plaatsing van windmolens wordt verwacht, zo gaf ook Van Veelen aan, dat met twee windmolens op De Flier de eerste tien jaar kan worden voldaan aan de doelstellingen van de gemeente. Men wil alle mogelijke locaties echter open houden, omdat in totaliteit ervan uit wordt gegaan dat er elf windmolens moeten komen.

HOOGTE Henk de Greef geeft aan dat wel moet worden beseft dat twee windmolens van 150 meter hoog te zien zijn tot in Utrecht. Maar hij is er geen voorstander van, zoals werd geopperd, om in plaats daarvan vier kleine exemplaren te plaatsen. ,,Ik wil niet op voorhand overal tegen zijn.” 

Duidelijk is ook dat de raad unaniem voorkeur heeft voor zonnepanelen op daken waar dat maar mogelijk is. Maar wel is het besef dat met andere vormen van het winnen van energie niet kan worden gewacht tot het laatste dak is volgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie