Wethouder Mariëlle Broekman en Gijs-Jan Termeer onthulden het eerste informatiepaneel.
Wethouder Mariëlle Broekman en Gijs-Jan Termeer onthulden het eerste informatiepaneel. eigen foto

Onthulling eerste informatiepaneel ‘bunker aan de Weldammerlaan’

5 mei 2020 om 16:05 Maatschappelijk

HOEVELAKEN Vanwege de bijzondere betekenis van Bevrijdingsdag onthulde wethouder Mariëlle Broekman dinsdag 5 mei het eerste informatiepaneel ‘bunker aan de Weldammerlaan’ op de nieuwe fiets- en wandelroute ‘Ontdek de Plek’. Zij deed dit samen met Gijs-Jan Termeer, eigenaar van de Duitse bunker in Hoevelaken, daar waar het paneel staat. Vanwege de coronamaatregelen waren er geen pers en publiek aanwezig bij de onthulling.

Op 20 april, de dag waarop Hoevelaken werd bevrijd, werd de nieuwe fiets- wandelroute ‘Ontdek de plek’ in gebruik genomen. De route voert langs talloze interessante plekken die het oorlogsverleden in de omgeving van Nijkerk laten zien. Het idee voor de fiets- en wandelroute is ontstaan vanuit een werkgroep die de historische plekken via een routenetwerk aan elkaar wilden knopen.

KNOOPPUNTEN Een van de knooppunten is de Duitse bunker aan de Weldammerlaan. De bunker is een gemeentelijk monument. In het najaar van 1944 legde het Duitse leger de verdedigingslinie Pantherstellung aan. De linie liep vanaf Duitsland tot het IJsselmeer bij Nijkerk en was bedoeld om een geallieerde invasie tegen te houden. De bunker aan de Weldammerlaan in Hoevelaken maakt deel uit van de Pantherstellung. In de bunker stond een krachtig kanon bedoeld om de geallieerden uit te schakelen.

De bunker is onlangs opgeknapt. Als de coronamaatregelen het toelaten, is de bunker straks geopend voor publiek. Voor nu willen we mensen vragen zoveel thuis te blijven, zoals het landelijke advies nog steeds voorschrijft. Wilt u de route toch fietsen of wandelen, doe dat dan alleen of met huisgenoten.

LEZEN
Op het informatiepaneel valt van alles te lezen en te zien over de geschiedenis en de functie van de bunker. De gemeente Nijkerk heeft het informatiepaneel mogelijk gemaakt. Er worden binnenkort nog meer panelen geplaatst op andere plekken op de fiets- en wandelroute.

Kijk voor meer informatie over de route op www.ontdekdeplek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie