Dodenherdenking in Nijkerk verloopt dit jaar anders dan andere jaren, in verband met de coronamaatregelen.
Dodenherdenking in Nijkerk verloopt dit jaar anders dan andere jaren, in verband met de coronamaatregelen. ARJEN GERRITSMA

Nijkerk kiest voor lokale Dodenherdenking

29 april 2020 om 14:00 Historie

NIJKERK Veel omliggende gemeenten kiezen ervoor om tijdens Dodenherdenking live over te schakelen naar de Nationale Dodenherdenking. In Nijkerk wordt de voorkeur gegeven aan een lokale invulling en zal de herdenking ook live te volgen zijn.

De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk kiest voor deze alternatieve herdenking, omdat ze de herdenking lokaal willen invullen. Commissielid Nelleke den Besten: ,,Wij waren al bezig met ons eigen programma toen vanuit omliggende gemeenten de vraag kwam om na een kort moment te switchen naar de Nationale Dodenherdenking. We hebben het overwogen, maar als je er onder normale omstandigheden voor kiest aanwezig te zijn in het Van Reenenpark, dan kies je ook voor een lokale herdenking. Het publiek kan dit jaar niet aanwezig zijn in het park, maar er schuilt nog steeds meerwaarde in het lokale verhaal."

Er schuilt nog steeds meerwaarde in het lokale verhaalAlleen diegenen die een rol hebben bij de herdenking zullen aanwezig zijn in het Van Reenenpark, waar het monument van de bevrijding staat. ,,A1 Mediagroep en Nijkerknieuws.nl zenden de herdenking rechtstreeks uit. Het publiek kan de plechtigheden dus vanuit huis volgen. Er zullen maximaal vijftien mensen in het Van Reenenpark aanwezig zijn, dan is 1,5 meter afstand van elkaar houden makkelijk te doen." Normaal gesproken zijn er ruim zeshonderd mensen aanwezig bij de herdenking in het Van Reenenpark. ,,Ik denk dat er ook nog eens zo'n 200 mensen jaarlijks meelopen met de stille tocht vanaf het station naar het park. En dan staan er al honderden mensen te wachten tot de herdenking begint. Dat laat zien dat de behoefte aan een lokale invulling van Dodenherdenking er zeker is."

De Besten raadt iedereen sterk af om toch naar het park te komen. ,,We begrijpen dat er mensen zijn die ondanks het coronavirus toch naar het Van Reenenpark toe willen komen, maar we willen iedereen vragen om dit niet te doen om zo de kans op besmetting te verkleinen. De wijkagent is aanwezig om op naleving hiervan toe te zien."

We moeten stilstaan bij wat er is gebeurd en goed beseffen dat vrijheid een groot goed isHERDENKING Tijdens de herdenking zal de voorzitter van de Commissie Herdenking en Plechtigheden een inleidend woord doen. Hierna spreekt de burgemeester de inwoners van de gemeente toe. ,,We willen de geschiedenis levend houden en door het vertellen van een oorlogsverhaal uit de eigen omgeving kunnen inwoners van de gemeente de Tweede Wereldoorlog ook beter beleven. Daarom leest Rob van der Meer voor uit een ooggetuigenverslag, een brief aan zijn familie, van een echtpaar uit Nijkerk dat bij de bevrijdingsvuren in de laatste fase voor de Bevrijding twee zoons verloor. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nijkerk bevrijd werd. Dat moet gevierd worden, maar er zijn ook mensen omgekomen, iets wat wrang en heftig was. Herdenken en vieren zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We moeten stilstaan bij wat er is gebeurd en goed beseffen dat vrijheid een groot goed is, dat we mogen blijven vieren."

Den Besten was als commissielid betrokken bij een project waarbij kinderen van Chill Out in zorgcentrum Sint Jozef ouderen interviewden over de oorlog. Om ook bij de Nijkerkse jongeren de verhalen over en herinneringen aan de oorlog levend te houden. ,,Toen één van de senioren over een schietpartij op de Oude Barneveldseweg sprak, riep een jongetje: 'maar daar kom ik elke dag langs'."

WILHELMUS Als de aanwezige trompettist maandagavond 4 mei de Last Post heeft gespeeld, roept ook de Nijkerkse commissie op om samen buiten te zijn, al is het voor het huis of op het balkon. ,,Op deze manier willen we verbondenheid creëren. Samen zullen we het Wilhelmus zingen en dan een krans leggen namens de inwoners van de stad. Normaal gesproken houden we een stille tocht langs alle monumenten, maar nu zullen er alleen door ons kransen worden gelegd op deze plekken."

Speciaal voor Dodenherdenking schreef stadsdichter Bert Jurling dit gedicht:

Vogels help ons

vlak voor de zon opkomt
beginnen ze luid te kwetteren
tegen de donkere ochtend
trilt in hun kelen een lied
over eten vliegen jagen
vluchten broeden waken

maar nooit over zorgen
geen crisis en boete
geen afstand of angst
geen ziekte geen schuld

help toch vogels geef ons lucht
zing een barst in het raam
tjilp een gat in de muur
schreeuw ons wakker vogels
fluit ons vrij

De uitzending van de alternatieve herdenkingsplechtigheid begint maandag 4 mei om 19.00 uur met een digitale stille tocht langs de oorlogsmonumenten.

Door Maranke Pater

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie