De woonvisie wordt aangehouden, de woningbouw gaat wel door.
De woonvisie wordt aangehouden, de woningbouw gaat wel door. Wijnand Kooijmans

Medeleven met slachtoffers corona en besluit woonvisie aangehouden

24 april 2020 om 11:56 Nieuwbouw

NIJKERK Burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk heeft aan het begin van de raadsvergadering stil gestaan bij het verdriet van velen door het verlies van dierbaren als gevolg van het corona-virus.

Ook wenste hij beterschap voor de zieken. Het corona-virus raakt, zo geeft Renkema aan, iedereen in de samenleving en heeft gevolgen voor het dagelijks leven. Hij sprak zijn waardering uit voor iedereen die in de zorg en hulp werk. Zij zijn voor een groot deel de kracht van de samenleving.

In verband met het corona-virus werd door de raad voor het eerst digitaal vergaderd om zo toch de besluitvorming doorgang te kunnen laten vinden. Belangrijk agendapunt is de woonvisie. Alle fracties willen hierin wijzigingen zien doorgevoerd. Dat werd verwoord door Hilbrand Rozema namens de partijen.

DIVERSITEIT Uitgangspunt is dat 35 procent van alle woningbouw plaats vindt in de sociale huur en koop. Het aandeel sociale koop moet hierbinnen vijf procent zijn. Ook moet er meer ruimte zijn voor bouw van woningen in de categorie middelduur. Ook moet er meer diversiteit komen in de types woningen waarbij onder meer moet worden gedacht aan starters en senioren. Dat wil men realiseren door de bouw van minder grondgebonden woningen die ook behouden blijven voor de doelgroep.

De raad wil verder meer invloed kunnen uitoefenen op de prijs en het type woningen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de raad meer inzicht krijgt in de aantallen en categorie woningen. Ook wil de raad graag zien gerealiseerd dat nieuwbouwwoningen eerst binnen de gemeente Nijkerk zelf in de markt worden gezet.

AANGEHOUDEN Volgens Rozema is het moeilijk de wens van de raad nu al in amendementen vast te leggen. Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht met de wensen aan de slag te gaan en met een nieuw voorstel naar de raad te komen. Wethouder Harke Dijksterhuis zegt hiertoe bereid te zijn al weet hij niet of dit als voor de mei vergadering kan worden gerealiseerd.

De raad gaat niet in op het verzoek van de Huurdersorganisatie Nijkerk met een amendement te komen dat tot 2023 alleen bouw in de sociale sector mogelijk maakt. Het gaat dan om in totaal negenhonderd woningen in de sociale sector om de achterstand op dit terrein in te halen.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie