Afbeelding
Archief BDU Media

Ruim vierhonderd Nijkerkers vragen steun voor levensonderhoud

22 april 2020 om 20:02 Corona Coronavirus

NIJKERK Bij de gemeente Nijkerk zijn inmiddels 440 aanvragen binnengekomen om een tegemoetkoming in levensonderhoud. Daarnaast zes aanvragen voor bedrijfskapitaal. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de raad.

Wijnand Kooijmans

Door het college wordt aangegeven dat het verstrekken van een voorschot en het naderhand corrigeren veel werk kost. Om deze reden is er voor gekozen slechts in die gevallen een voorschot te verstrekken wanneer dit echt nodig is. Voor een aanvraag om een bedrijfskapitaal voert de gemeente eerst een vermogenstoets uit. Het bedrijfskapitaal mag niet worden gebruikt om bestaande leningen opnieuw te financieren.

REGELING Gewezen wordt op het gegeven dat het Rijk inmiddels bezig is een nieuwe regeling op te stellen voor werkloze werknemers die geen WW-uitkering krijgen en niet onder de regeling tijdelijks overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) vallen. Nijkerk heeft inmiddels een voorschot van het Rijk ontvangen op grond waarvan wordt aangenomen dat aangevraagde gelden snel kunnen worden uitgekeerd.

In Nijkerk hebben zich de laatste anderhalve week (inclusief het paasweekeinde) geen grote incidenten op het gebied van de openbare orde voorgedaan. Het beeld op de dijken was rustig. Volgens het college mogelijk een gevolg van de waarschuwingsborden die zijn geplaatst en de snelheidscontroles die zijn uitgevoerd.

GROEPJES De meeste maatregelen betreffen nog steeds groepjes jeugd en controle van auto's met te veel inzittenden. Ten aanzien van de jeugd blijven meldingen binnen komen over samenscholing van jeugd op verschillende locaties. Naast waarschuwingen zijn er ook verbalen uitgedeeld.

In opdracht van het college is een belronde gehouden langs instellingen op het gebied van zorg. Het beeld in de media van grote aantallen overleden patiënten als gevolg van corona komt uit deze inventarisatie niet naar voren. Daarnaast worden meer zorgmedewerkers getest door de GGD. Volgens het college leidt dit nog niet tot uitval van grote aantallen personen in de gezondheidssector.

RAMADAN Met de moskeebesturen wordt overleg gevoerd op welke wijze de Ramadan gepast kan worden gevierd. Geconstateerd wordt dat de kwetsbaren in de samenleving het moeilijker krijgen. Consulenten van de gebiedsteams zijn hierop alert en houden een extra oog op de kwetsbare doelgroep.

Het organiseren van noodopvang tijdens de meivakantie is zo goed als rond. Zowel voor de groep van nul tot en met twaalf jaar als voor jongeren wordt opvang georganiseerd. Het voortgezet onderwijs heeft de gemeente laten weten met alle jongeren contact te hebben.

Taxibedrijven ontvangen voor de maanden maart en april een voorschot van tachtig procent van de begrote gemeentelijke bijdrage. Voor de periode na 1 mei wordt nog bekeken wat nodig is. De voorschotten zijn beschikbaar gesteld in verband met het grotendeels wegvallen van het Wmo-vervoer als het leerlingenvervoer. Dit heeft grote gevolgen voor het voortbestaan van de betrokken taxibedrijven.

advertentie
advertentie